29. i 30. aprila

Filmski maraton Kinoteke: April u Beogradu

0
Redovni program Jugoslovenske kinoteke Filmski maraton ovog meseca nazvan je "April u Beogradu", a biće održan 29. i 30. aprila u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici. Od subote u podne do nedelje u ponoć biće prikazano 14 domaćih dugometražnih igranih filmova snimljenih od 1927. do 2009. godine.
foto: Promo
foto: Promo

Odabrani filmovi su različitih žanrova i tematika, ali je svima zajednički imenitelj Beograd, kao jedan od bitnih "junaka" filmske priče ili kao mesto koje u značajnoj meri određuje radnju i sudbine likova. Program otvara "Grešnica bez greha" (1927) Koste Novakovića. U filmu o devojci iz unutrašnjosti koja se suočava sa iskušenjima velegrada igrale su Žanka Stokić i Persa Pavlović.

 

Slede "Subotom uveče" (1957) Vladimira Pogačića, omnibus sa tri priče iz noćnog života Beograda i "Ljubav i moda" (1960) Ljubomira Radičevića, romantična muzička komedija u kojoj Beba Lončar na vespi krstari beogradskim ulicama.

 

U subotu se prikazuju i "Povratak" Živojina Pavlovića, "Višnja na Tašmajdanu" Stoleta Jankovića, "Mlad i zdrav kao ruža" Jovana Jovanovića i "Poslednji krug u Monci" Aleksandra Boškovića.

 

U nedelju u podne program započinju "Otpisani" Aleksandra Đorđevića, a nastavljaju filmovi "Dogodilo se na današnji dan" Miroslava Lekića, "Nebeska udica" Ljubiše Samardžića, "Pejzaži u magli" Jovana Jovanovića, "Davitelj protiv davitelja" Slobodana Šijana, "Beogradski fantom" Jovana B. Todorovića.

 

Na poslednjoj projekciji, koja počinje u ponoć, prikazuje se film sa elementima horora "Pun mesec nad Beogradom" (1993) Dragana Kresoje.

 

foto: Promo

 

makonda-tracker