Premijera Plavog voza na festivalu Cinema City

0
Filma Plavi voz reditelja Janka Baljka premijerno će biti prikazan 6. juna na festivalu Cinema City u Novom Sadu u okviru takmičarske selekcije Nacionalna klasa

Priča filma dešava se tokom sedam dana, u vreme žalosti zbog Titove smrti kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije bilo nepristojno biti srećan, a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma.

Vojislav i Anica, drug i drugarica iz razreda, zaljubljeni su jedno u drugo. Slučajno uključuju razglas dok vode ljubav, na dan Titove smrti, i prekidaju program koji je emitovan u školi  povodom najtragičnijeg događaja u tadašnjoj Jugoslaviji. Ovaj događaj povešće ih u igru osvete, ljubomore i strasti, koja se neće završiti ni godinama nakon ovog događaja.

- Film je smešten u sedam beogradskih dana kada nisu radili ni bioskopi, ni pozorišta, a dnevne novine izlazile su sa crnim okvirima. Ipak, iz te paradoksalne situacije kada se slavlje i izbor za Mis proleća u jednom razredu maturanata prekida vešću o smrti najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti, pokušao sam da kreiram dramsku radnju sa nizom ironičnih, komičnih, ali i tragikomičnih zapleta, studiju naravi jednog kolektiva koji pod naletom istorijskih okolnosti počinje da pokazuje svoje drugačije ili svoje pravo lice - kaže reditelj filma Janko Baljak.

Glumačka podela afirmiše potpuno novu generaciju glumaca u glavnim ulogama, a mnogi među njima se po prvi put pojavljuju na filmu. Glavne uloge igraju Sanja Popović i Ljubomir Bulajić, a zapažene role ostvarili su mladi glumci Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić, Suzana Lukić, Tinja Došen, Jelena Bosanac, Aleksandar Jovanović, Vladan Milić i Sani Meha. U filmu igraju i Lena Bogdanović u ulozi direktorke škole, Nebojša Milovanović koji igra profesora marksizma, Aleksandar Đurica u ulozi policijskog inspektora i glumački bard Goran Sultanović kao pukovnik Krsmanović.

Plavi voz je generacijski film posvećen svima onima koji su sa svojim roditeljima iskreno plakali zbog Titove smrti, ali svojim epilogom i sudbinama aktera nakon krvavog raspada zemlje bratstva i jedinstva, pokazuje kako je u godinama koje su sledile bilo mnogo više razloga za suze.

Film će imati specijalnu projekciju 25. maja, u Muzeju 25. maj u okviru muzičko-filmske multimedijalne manifestacije ORA 2010.

Nacionalna klasa jedna je od tri glavne takmičarske selekcije na Festivalu filma i medija Cinema City koja će predstaviti ekskluzivne premijere i filmove domaćih autora snimljenih tokom 2009. i 2010. godine. U sklopu takmičarskog programa selekcije biće prikazane četiri filmske premijere: Žena sa slomljenim nosem reditelja i scenariste Srđana Koljevića, Motel Nana Predraga Velinovića, Neke druge priče u režiji pet mladih rediteljki iz regiona i Plavi voz Janka Baljka. Za nagrade festivala takmičiće se i filmovi: 32. decembar u režiji Saše Hajdukovića, Đavolja varoš Vladimira Paskaljevića, Flešbek Aleksandra Jankovića i Srce je mudrih u kući žalosti Marina Maleševića. Van konkurencije u okviru selekcije Nacionalna klasa biće prikazani Besa Srđana Karanovića i Medeni mesec Gorana Paskaljevića.

makonda-tracker