Film o vehabijama Jasmile Žbanić na festivalu Cinema City

1
Film Na putu rediteljke Jasmile Žbanić biće premijerno prikazan u Srbiji na festivalu Cinema City koji se održava od petog do 12. juna u Novom Sadu, u okviru selekcije regionalnih filmova Balkan Box.

Film Na putu, koji kroz jednu ljubavnu priču nudi kompleksan pogled na islam u modernoj Bosni, svoju svetsku premijeru imao je u Berlinu, gde je prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa, a ubrzo je osvojio svetsku kritiku i publiku.

Rediteljka je na prestižnom festivalu već dokazala svoje umeće dugometražnim prvencem Grbavica, za koji je osvojila Zlatnog medveda. Jasmila se u novom filmu bavi kontroverznom temom konzervativnih islamskih verskih zajednica, gde je, kako kaže, iz ženskog ugla istraživala koliko je ljubav imuna na ideologiju i da li su u ljubavi mogući autoriteti poput Boga.

- Zanimale su me promene u Bosni, promene u odnosima među ljudima, u društvu, povećana religioznost, kao i položaj žena u tim promenama, a sve je počelo jednog dana, kada jedan muškarac nije želeo da mi pruži ruku jer se ne rukuje sa ženama - govori Jasmila Žbanić, scenaristkinja i rediteljka filma.

Na putu prikazuje mladi par koji prolazi kroz duboke emotivne transformacije, koje vode od iskrene zaljubljenosti do momenta otuđenja i nepoznavanja. Stjuardesa Luna neprijatno se iznenadi kada njen životni partner Amar, kontrolor leta pod privremenom suspenzijom zbog latentnog alkoholizma, odlučuje da drži kurs kompjutera za decu u kampu vehabija pored Jablaničkog jezera. Luna je sve ređe u kontaktu sa njim, a kada joj dozvole da ga poseti u kampu, već se nazire da je Amar otkrio veru i da je pred novim životnim opredeljenjem.

Glavna glumica Zrinka Cvitešić za ovu ulogu izabrana je za jednu od najboljih deset glumaca i glumica u okviru programa Shooting Stars 2010 u Berlinu. Pored nje, u filmu igraju i Leon Lučev, Mirjana Karanović, Jasna Beri, Nina Violić, Ermin Bravo, Marija Kohn i Jasna Žalica.

makonda-tracker