U bioskopima

Ni Alfred Hičkok ne bi mogao da osmisli šokantniji završetak dodele nagrada: Stiže remek-delo!

0
Kada je film MESEČINA dobio nagradu za najbolji film, "ukrao" je nagradu najvećem favoritu na svim kladionicama – "La La Lendu". Iako su svi u prvi mah mislili da se radi o još jednoj šali, a posebno ekipa MESEČINE, na oduševljenje svih i poneki šok, na pozornicu su brzo izašli producenti predvođeni rediteljem Barijem Jenkinsom i održali pobedničke govore...
foto: Promo
foto: Promo

MESEČINA je proglašen najboljim filmom godine, a od 30. marta videćemo ga i u domaćim bioskopima u Srbiji.

 

MESEČINA je film o bezvremenskoj ljudskoj povezanosti i samootkrivanju, a predstavlja nam život mladog crnca od detinjstva do sazrevanja i njegove borbe kako bi pronašao svoje mesto u svetu dok istovremeno odrasta u opasnom kvartu u Majamiju.

 

Kao paralelni portret modernog života kojeg vode Afro-amerikanci i sopstvene ličnosti, porodice, prijateljstva i ljubavi, film MESEČINA je fascinantno kinematografsko delo koje odzvanja dubokom saosećajnošću i univerzalnom istinom.

foto: Promo

Osim nagrade u kategoriji najboljeg filma, MESEČINA je osvojio još dva Oskara: za najbolju epizodnu mušku ulogu osvojio je Maheršala Ali i za najbolji adaptirani scenario koji su prema nikad objavljenoj priči "In Moonlight Black Boys Look Blue" autora Tarela Alvina Makranija su napisali Makrani i reditelj filma Bari Jenkins. Osim tri Oskara film MESEČINA osvojio je niz drugih nagrada među kojima se posebno ističu nagrada Američkog filmskog instituta i Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma godine.

foto: Promo

Prepun nezaboravnih glumačkih ostvarenja predvođenih Maheršalom Alijem i Naomi Haris, film MESEČINA poseban je i zbog toga što različiti glumci tumače iste likove u različitim razdobljima njihovih života. Aleh R. Hibert, Ešton Sanders i Trevante Rouds glume Kajrona dok Džaden Piner, Jharel Jerome i Andre Holand tumače Kevina – dvojicu dečaka pa tinejdžera pa muškaraca koji vode životne bitke sa porodicama, okolinom, ali i samima sobom.

 

foto: Promo

Zanimljivo je da reditelj Jenkins ni jednom od glumaca koji glume isti lik nije dozvolio da se međusobno druže tokom snimanja filma da bi svaki na svoj način i svako u svom životnom dobu što prirodnije dočarao svoj lik.

makonda-tracker