kultura

Filmovi s Festa u bioskopima širom Srbije: 3 remek-dela koja su se dugo iščekivala

0
Od devetog marta, u domaćim bioskopima će se na repertoaru naći ostvarenja Tišina, Trgovački putnik i Franc.
foto: Promo
foto: Promo

Filmska distributerska kuća MCF MegaCom Film najavila je da će u bioskopima širom Srbije biti prikazani filmovi koji su bili na 45. Festu, a među kojima su pobednici velikih festivala.

 

Među prvim filmovima koje ćemo gledati ove nedelje jesu remek delo slavnog reditelja Martina Skorsezea Tišina, Trgovački putnik nagrađen prestižnim Oskarom za najbolji film van engleskog govornog područja i francusku ratnu dramu Franc.

 

Martin Skorseze je još davne 1991. godine počeo da pravi film po obožavanom romanu Tišina. Endru Garfild i Adam Drajver glume portugalske Jezuite iz 17. veka koji su se zaputili na duge relacije kako bi pronašli svog nestalog mentora koga glumi Lijam Nison. Njih dvojica postaju svedoci progona hrišćana u Japanu, čija vlada želi da očisti zemlju od svih stranih uticaja.

 

Iranski reditelj Ašgar Farhadi, kome je ovo drugi Oskar, na velka platna vraća se sa filmom Trgovački putnik o glumačkom paru čija veza počinje da se urušava dok na turneji izvode predstavu Smrt trgovačkog putnika.

 

Franc je istorijski komad raskošne imaginacije i superiorne izrade koji govori o susretu mlade Nemice i tajanstvenog Francuza koji dolazi da položi cveće na grob njenog verenika.

 

foto: Promo

Najbolji film u nacionalnoj selekciji Srpski film 45. Festa Rekvijem za gospođu J, drugi dugometražni film Bojana Vuletića, u bioskopima širom Srbije biće prikazan od 16. marta. „Rekvijem za gospođu J“ nagrađen je i za najbolju režiju , najbolji scenario, najbolju žensku ulogu i dobitnik je Politikine nagrade Milutin Čolić.

 

MCF je obezbedio prava i za filmove To je samo kraj sveta s Vensanom Kaselom i Marion Kotijar koji u bioskope dolazi 16. marta, onda film zasnovan na romanu dobitnika Pulicerove nagrade, Filipa Rota, Američka Pastorala koji u bioskope dolazi 23. marta. Zatim tu su i Američka draga sa Šajom Labafom od 30. marta, Grad neupadljive svetlosti u bioskopima od 6. aprila i Nož u našim leđima sa Majklom Fasbendarom i Brendonom Glisonom koji u bioskope dolazi 20. aprila.

makonda-tracker