svečano zatvaranje

Ostvarenja koja ćemo pamtiti: Ovo su najbolji filmovi 45. festa

0
U nedelju, 05. marta sa početkom u 18:30h, odigralo se svečano zatvaranje 45. FEST-a u Velikoj dvorani Sava centra.
foto: Promo
foto: Promo

Mlada glumica Dragana Mićalović poželela je publici dobrodošlicu na poslednje veče festivala, koji je svih ovih dana slavio pokretne slike svih naših snova! Beogradska publika imala je priliku da pogleda filmove u tri takmičarska programa, a čak 95 regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera, i to među prvima na planeti.

 

foto: Promo

 

Gledaoci su zatim imali prilike da vide kratak video pregled proteklih prethodnih devet filmskih dana u Beogradu, nakon čega im se obratio umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić, koji je uz smeh ponosno izjavio da je večerašnja projekcija filma “Tišina” 371. projekcija na ovogodišnjem FEST-u. Uz reči zahvalnosti gostima, žirijima, publici, timu i sponzorima,

te je ponovo dao reč Dragani Mićalović.

 

foto: Promo

 

U glavnom takmičarskom programu 45. FEST-a, koji je međunarodnog karaktera, ove godine imali smo priliku da gledamo 15 ostvarenja iz 12 zemalja. Filmovi iz ovog programa takmičili su se za prestižnu nagradu Beogradski pobednik.

 

Žiri glavnog, takmičarskog programa 45. FESTA radio je u sastavu:

Srđan Golubović , filmski reditelj, predsednik žirija

Sergej Trifunović, glumac

Brana Katić, glumica

Čedomir Kolar, producent

Dalibor Matanić, filmski reditelj i producent

 

Srdan Golubović obratio se publici, izjaviviši kako je divno što je Sava centar pun, a onda rekao kako je za njega upravo to FEST. Ovaj festival čuva ne samo filmska, već i emotivna sećanja, naglasio je, čime je ukazao na to da je ovo je najbeogradskiji od svih filmskih festivala. FEST je uvek ili skoro uvek bio bolji od vremena u kom smo živeli, završio je Golubović.

 

Beogradski pobednik za najbolji fim ponelo je ostvarenje Ne gledaj mi u pijat (u režiji Hane Jurišić, dok je nagradu žirija ponela neverovartna priča o otvaranju pitanja i raskršća seksualnosti Hartston (u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona). 

 

Nagrada za najbolju režiju poneo je film (M)učenik (u režiji Kiril Serebrenikova), dok je nagradu za najbolji scenario ponelo ostvarenje Toplotni udar u režiji Argiris Papadimitropulosa

 

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Arijani Čilinoj za film Ne gledaj mi u pijat, dok je najbolja muška uloga Pyotr Skvortsov za film (M)učenik.

 

Nagradu za najbolji debi je reditelju uručio Dalibor Matanić, a Gudmundson je naglasio da mu je ovo drugi put u Beogradu, koji mu je ostao u veoma lepom sećanju.

 

Drugi takmičarski program ovogodišnjeg FEST-a je PROGRAM GRANICE, ustanovljen na FEST-u 2015. godine. U ovom programu prikazano je 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Selektor ovog programa je srpski reditelj MLADEN ĐORĐEVIĆ. Ovogodišnji žiri uz NIN-ovu nagradu dodeljuje i jednu specijalnu nagradu.

 

Žiri koji je odlučivao o najboljem filmu u okviru selekcije Granice:

Saša radojević, scenarista, reditelj i predsednik žirija

Dragan jovićević, novinar i pisac

Luka Bursać, filmski reditelj

 

Saša Radojević se obratio i zahvalio publici, a naglasio da ovaj program otkriva nova polja, te kako se u njemu krije suština FEST-a: Hrabri novi svet i prostori slobode.

 

foto: Promo

 

NIN-ova nagrada za najbolji film u kategoriji Granice pripala je filmu Roko (u režiji rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea).

 

Publika je pogledala snimak na kom su se reditelji zahvalili na nagradi, te poručili kako im je žao što su zbog snimanja morali ranije da napuste 45. FEST, čiji su bili gosti.

 

“Baveći se likom Roka Zilfredija, autori filma upečatljivo nas vode kroz brojne lavirinte porno industrije. Uoči njegovog odlaska u glumačku penziju, film baca novo svetlo na njegov život , kao i na činjenicu zbog koje je postao planetarna zvezda.”

 

foto: Promo

 

Specijalna nagrada poneo je film "U senkama" u režiji iranskog reditelja Babaka Anvarija.

 

Reditelji filmova u nacionalnoj takmičarskoj selekciji srpski film bili su u konkurenciji i za “Politikinu” nagradu “Milutin Čolić”, koja nosi ime legendarnog filmskog kritičara ove medijske kuće i osnivača FEST-a.

 

O dobitniku nagrade “Milutin Čolić” odlučivao je žiri:

Goran Radovanović, reditelj, scenarista i producent

Dubravka Lakić, filmska kritičarka

Dara Džokić, pozorišna i filmska glumica

 

Dubravka Lakić obratila se publici i prenela pozdrave ostatka žirija, podsetivši kako “Politika” želi da nagradom “Milutin Čolić” doprinese stimulisanju napretka srpskog filma i domaćih autora, podrži domaću kinematografiju i njen razvoj i bolje pozicioniranje u okviru evropskih koprodukcija. Ona je film najavila pročitavši obrazloženje, a Iva Čolić, mlađa unuka Milutina Čolića, dodelila je nagradu reditelju Bojanu Vuletiću za film “Rekvijem za gospođu J.” Bojan Vuletić se zahvalio žiriju, festivalu i celokupnoj ekipi filma.

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker