film koji ćete pamtiti

Istinita priča koja će vam izmamiti suze: Velika laž je jedina istina koja ih je delila od smrti (FOTO)

0
Sa ovogodišnjeg 45. Festa u bioskope širom Srbije 2. marta stiže novi francuski film „Torba puna sećanja“, poznatog kandaskog režisera nagrađivanih serija i holivudskih blokbastera Kristijana Dugeja.
foto: Promo
foto: Promo

Istinita potresna životna priča pisca Žozefa Žofoa, utkana pre pola veka u čuveni biografski roman „Torba puna klikera“, a ove godine i u istoimenu visokobudžetnu dramu, imala je premijeru 18. januara u Parizu i za kratko vreme postala je najgledaniji ovogodišnji francuski film. „Film pun nade“, „Predivna priča o hrabrosti“, „Erupcija emocija“, „Nežan, zlonameran i uznemiravajući“, „Ubedljiv“, „Lepa i velika romantična drama“, „Elegantno, uredno i zdravo delo“ ... samo su neki od komentara svetskih filmskih kritičara o filmu „Torba puna sećanja“.

 

foto: Promo

 

Prvi put posle legendarnog “Dnevnika Ane Frank” publika ima priliku da sagleda Drugi svetski rat očima deteta. Na snažan i emotivno sugestivan način „Torba puna sećanja“ dočarava nam putešestvije dva brata Jevrejina, Morisa i Žozefa, od okupiranog Pariza do Nice i prelepog Sredozemnog mora gde ih očekuje ponovno sjedinjenje sa porodicom.

 

foto: Promo

 

Poslati iz rodnog Pariza sa 20.000 franaka u džepu, morali su sami, uz brojne domišljatosti, lukavosti i inteligentne dosetke, da savladaju nadmoćnijeg okrutnog nacističkog okupatora i dokopaju se slobode. I pri tome nikada nikome ne prizanju da su Jevreji. Ta velika laž jedina je istina koja ih je delila od smrti.

 

Nisam bio upoznat sa biografijom Žozefa Žofoa i novelom "Torba puna sećanja". Kako sam s vremenom otkrivao magiju ispisanu na stranicama života ovog čoveka, ona me je otreznila poput olujnog zimskog vetra koji nemilosrdno šiba lice dok se borite sa burom emocija, uz tenzije i snagu opipljivu u svakoj napisanoj reči. Radi se o delu i svedočanstvu epskog značaja ispričanog iz ugla deteta. To je njegova slika sveta, čiji je, nažalost, bio deo. "Torba puna sećanja" uzbudljiva je saga sa univerzalnom porukom, čiju aktuelnost ne smemo zanemariti. Istorija se ponavlja, a danas sa migrantskom krizom je to očiglednije nego ikada. Tuga i patnja naša su realnost, baš kao i retki momenti sreće koji bi trebalo da ublaže njihov opor ukus", rekao je režiser Kristijan Dugej.

foto: Promo

 

 

Film „Torba puna sećanja“ će se na redovnom repertoaru bioskopa naći od 2. marta u distribuciji Dexin filma.

makonda-tracker