kultura

Jednu od glavnihi uloga ima – Beograd: Italijanski film Ovi dani na 45. FEST-u

0
Nakon velikog uspeha u Italiji, film Ovi dani, koji je ove godine bio nominovan za prestižnu nagradnu Zlatni Lav na sedamdeset trećem Filmskom festivalu u Veneciji, biće premijerno prikazan na 45. FEST-u 3. мartа, u velikoj sali „Sava Centrа“, u terminu od 16.30, u okviru takmičarskog programa.
foto: Promo
foto: Promo

U ovom filmu, jednu od glavnih uloga ima i naš grad – Beograd s obzirom da je veliki deo filma upravo sniman u njemu. Beograd će zablistati u ovom značajnom evropskom ostvarenju, noseći sa sobom neodoljivu fuziju arhitekture stare Evrope, nasleđa Istoka i novog doba, specifičnim samo za naš grad.

 

Interesantna činjenica je da je film prvobitno trebao da se snima u Hamburgu. Međutim, reditelj Đuzepe Pićoni je nakon posete Beogradu, kao član žirija na FEST-u, 2015. godine, odlučio da drastično promeni scenario, budući da je bio potpuno opčinjen atmosferom našeg grada i njegovim stanovncima.

 

Kompletnu servisnu produkciju filma potpisuje srpska produkcijska kuća Clockwork Film Production iz Beograda, na čelu sa producentom Aleksandrom Conićem.

 

foto: Promo

Režiju filma potpisuje višestruko nagrađivani italijanski reditelj, Đuzepe Pićoni, dobitnik brojnih nagrada na festivalima širom sveta, među kojima su i nagrada Zlatni Lav za najbolji film 2001. godine, potom specijalna nagrada žirija na festivalu u Montrealu i nagrada Silver Hugo u Čikagu, kao i brojne druge. Jedan je od pripadnika generacije reditelja savremenog italijanskog filma.

 

Film Ovi dani je mladalačka, avanturistička priča o četiri devojke, njihovom životnom putovanju, samospoznaji, odlukama i nepredvidivim situacijama u koje ih stavlja neminovnost života. Nakon odluke da prihvati posao u jednom poznatom hotelu, u sasvim drugoj zemlji, i napusti mali, italijanski provincijski grad, glavnoj protagonistkinji, Katerini, pridružuju se njene tri drugarici gde otpočinje avantura njihovog života, ne sumnjajući na kakvoj će se životnoj prekretnici naći. Glumačku ekipu čine italijanski glumci među kojima su: Laura Adrijani, Đulio Korso, Margerita Buj i Marija Roveran, široj publici poznata kao Đulija Farneze u čuvenoj seriji Bordžije, ali i naši mladi glumci. Zapaženu ulogu u filmu ima i poznata mlada rediteljka Mina Đukić. Lokacije koje ćemo videti, imeđu ostalih, su simboli Beograda: Kalemegdan, Knez Mihajlova ulica, Avala, ali i legendarni bioskop Zvezda.

 

Premijera filma zakazana je za petak, 3. mart, u velikoj sali u Sava Centru, u terminu od 16.30, dok je reprizni termin rezervisan za subotu, 4. marta u bioskopu Fontana, u 21 čas.

makonda-tracker