pravo uživanje za ljubitelje

Gojko Mitić: Srpski Vinetu u Jugoslovenskoj kinoteci

0
Najpoznatiji je po uloga indijanaca u avanturističkim filmovima šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.
foto: Promo
foto: Promo

 

Rođeni leskovčanin, Gojko Mitić, napravio je značajnu karijeru u nekadašnjoj istočnoj, a kasnije i u ujedinjenoj Nemačkoj.

 

Povodom njegovog dolaska u Srbiju, Jugoslovenska kinoteka je pripremila ciklus filmova u kojima je Gojko ostvario zapažene uloge.

 

Ciklus je na program do petka, 24.februara, u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, a gost Goethe instituta i Jugoslovenske kinoteke Gojko Mitić pokloniće se domaćoj publici u sredu u 18h, pred projekciju filma “Apaši”, kojom prilikom će mu biti dodeljena Plaketa JK.

 

Gojko Mitić rođen je u Leskovcu 1940. godine. Kao mladić bavio se različitim sportovima, gimnastikom, fudbalom, veslanjem, džudom i mačevanjem. Po završenoj gimnaziji preselio se u Beograd i upisao na Visoku školu za fizičku kulturu. Zahvaljujući svom izgledu i veštini u više sportskih disciplina, filmsku karijeru započeo je kao kaskader u jugoslovenskim filmovima.

 

foto: Promo

Po njegovom otkrivanju u filmskim arhivama, DEFA ga poziva u Berlin radi saradnje.

 

Odskočna daska za Mitića bio je film Sinovi velike medvedice (Die Söhne der großen Bärin, 1966), njegova prva glavna uloga. Tokom sledećih godina, Gojko Mitić nastavio je da tumači likove Indijanaca i postao veoma popularna i omiljena ličnost u Nemačkoj, što je i dan-danas.

 

Čak je i jedan asteroid nazvan po njemu (147595) Gojkomitić. U dugoj karijeri, osim u ulogama Indijanaca na filmu, pokazao se i dokazao kao ozbiljan glumac i u drugim filmskim žanrovima, a van filmskog platna i na pozorišnim daskama.

makonda-tracker