Korto Malteze na festivalu Cinema City

0
Jedan od omiljenih strip likova svih vremena, mislilac i ljubitelj okultnog, Korto Malteze, već godinama ne prestaje da oduševljava strip publiku svojom nenametljivom harizmom i neverovatnim osećajem za uspešnu avanturu i socijalnu pravdu. Zahvaljujući Festiva
foto: promo
foto: promo

Ova ostvarenja, na tragu specifičnog poteza Hugo Prata i melanholično-mističnih priča čijih je Korto Malteze simbol, predstaviće filmskoj publici, ali i obožavaocima stripa, najmisterioznijeg strip junaka dvadesetog veka i na velikom platnu. Njegove avanture, isprepletane brojnim stvarnim istorijskim figurama, čine ovog fiktivnog junaka stvarnim i bezvremenim herojem svih generacija.

U svet Korta Maltezea uvešće nas film, Balada o slanom moru, Ričarda Dantoa i Lajama Sorija, u kom će naš junak zaploviti Južnim Pacifikom, neposredno pred Prvi svetski rat, zajedno sa krijumčarima i svojim vernim prijateljem Raspućinom. Fantastično putovanje će se nastaviti putem Karipskog arhipelaga, u rediteljskom ostvarenju Dantoa i Sorija, Pod znakom jarca. Korto će nas 1915. godine odvesti u Evropu, u sam centar ratnog konflikta u filmu Kelti istog rediteljskog dvojca, gde će jedva izvući živu glavu iz zagrljaja misterioznih žena i halapljivih lopova. Nakon ovoga, kultni lik će se početkom revolucionarne 1918. zateći u samom središtu Građanskog rata u Rusiji, u filmu Paskala Morelija Korto Malteze u Sibiru. Susrevši se ponovo sa Raspućinom, započeće poteru za zlatom koje se prenosi vozovima po beskrajno dugim i zavejanim sibirskim prugama. Naše putešestvije s Kortom završićemo u Turskoj 1921. godine, u filmu Zlatna kuća Samarkanda Ričarda Dantoa i Lajama Sorija, u potrazi za blagom drevnog kralja Persije, Kira.

Selektor Animatrixa ove godine je Aleksa Gajić, reditelj prvog srpskog dugometražnog animiranog filma Technotise – Edit i ja, koji je prošle godine na Cinema City festivalu osvojio publiku kao i dva priznanja, za poseban doprinos razvoju srpske kinematografije, kao i specijalno priznanje publike za najbolji film.

Internacionalni Festival filma i medija Cinema City održaće se od 5. do 12. juna 2010. u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će ponovo postati grad - festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima.

makonda-tracker