Užitak za filmofile

5 najnovijih filmova evropske kinematografije na 45. Festu!

0
Ovo su ostvarenja koja su pobrala nagrade i odlične kritike na prestižnim inostranim festivalima!
foto: Promo
foto: Promo

Kraljica Španije

foto: Promo

Proslavljeni španski reditelj nominovan za Oskara Fernando Trueba uveličaće svojim prisustvom najveću domaću filmsku smotru, na kojoj će posle specijalne projekcije na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu biti prikazana njegova najnovija komedija “Kraljica Španije” u Sava centru (27. februara u 19h i 28. februara u 11h), bioskopima Fontana (1. marta u 19h) i Cineplexx Ušće sala 5 (3. marta u 17:30h).

 

Urnebesna avantura filmske ekipe tokom snimanja američkog filma u Španiji davne 1956, nastavak je čuvenog nagrađivanog filma „Devojka tvojih snova“ iz 1998, sa dobitnicom Oskara Penelope Kruz u glavnoj ulozi. Kao diva američkog filma, Makarena Granada vraća se u otadžbinu kako bi snimila film o kraljici Izabeli. Kad čuje za tu vest, Blas Fontiveros, koji nije boravio u Španiji od kada je režirao film „Devojka tvojih snova“ za nemačke naciste 18 godina ranije, odlučuje da se ipak vrati i ponovo susretne sa starim prijateljima. Njihov povratak pokrenuće niz događaja koji će dovesti do snimanja filma... Ali i upoznavanja diktature Franciska Franka.

 

U glavnim ulogama: Penelope Kruz, Antonio Resines, Jorge Sanz, Javier Camara i Mandy Patinkin.

Torba puna sećanja

 

foto: Promo

Od kanadskog režisera Kristijana Dugeja, koji je potpisao holivudske hitove “Sam protiv svih” sa Veslijem Snajpsom, “Operaciju Šakal” i nagrađivane mini-serije, stiže istinita visokobudžetna francuska istorijska drama “Torba puna sećanja” u Sava centar 26. februara u 11h i Fontanu 27. februara u 15h. Prvi put posle legendarnog “Dnevnika Ane Frank” svetska publika ima priliku da u ekranizaciji na 30 jezika prevedenog biografskog romana “Torba puna klikera” poznatog francuskog pisca Žozefa Žofoa, sagleda Drugi svetski rat očima deteta.

 

Potresna životna priča autora, utkana prvo u književno delo, a zatim i u istoimeni film čija je premijera u Francuskoj bila 18. januara, na snažan i emotivno sugestivan način dočarava putešestvije dva brata Jevrejina, Morisa i Žozefa. Poslati iz rodnog Pariza sa 5.000 franaka u džepu, morali su sami, uz brojne domišljatosti, lukavosti i inteligentne dosetke, da savladaju nadmoćnijeg okrutnog nacističkog okupatora i dokopaju se slobode. I pri tome nikada nikome ne prizanju da su Jevreji. Ta velika laž jedina je istina koja ih je delila od smrti.

 

U glavnim ulogama: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial Palmieri, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein, Kev Adams

 

Čovek sa hiljadu lica

foto: Promo

“Čovek sa hiljadu lica” španskog režisera Alberta Rodrigesa, koji je na festivalu San Sebastijan odneo nagrade za najbolju režiju i najboljeg glumca, i nominovan u čak 11 kategorina za prestižno priznanje “Goja 2017”, biće prikazan u bioskopima Cineplexx Ušće sala 1 (25. februara u 21:30h), Dom omladine (26. februara u 17:30h) i Fontana (1. marta u 15h). Biografski triler sa dvostrukim dobitnikom “Goje” u glavnoj ulozi, Eduardom Fernandesom, ugledni američki časopis “Holivud reporter” okarakterisao je kao “špansku verziju “Igraj svoju igru”, koji ostavlja bez daha u spektakularnoj šetnji po tankoj žici koja je od početka do kraja filma na sekundu od pucanja”.

 

Film prati tajnog agenta Franciska Paesu, poslednji stub odbrane uoči najvećeg obračuna države sa separatistima. A onda ga je ona izdala. I prognala. Po povratku, nekoliko godina kasnije, od bivših saradnika dobija nepristojnu ponudu – milion dolara za odanost rodnoj grudi. „Čovek sa hiljadu lica“ istinita je priča o špijunu koji je uspeo da prevari celu državu. Uzbudljiv triler bogat prevarama, inteligentnim smicalicama i maherskim akcijama koje su za cilj imale samo jedno – osvetu.

 

U glavnim ulogama: Eduard Fernández, José Coronado, Carlos Santos, Marta Etura i Emilio Gutiérrez Caba

Nevidljivi svedok

foto: Promo

Za ljubitelje dobrih trilera i ovdašnje obožavateljke najpopularnijeg mladog španskog glumca Marija Kasasa (“Tri metra iznad neba”) spremili smo novi uzbudljivi triler “Nevidljivi svedok”, koji će biti prikazan u bioskopima Cineplexx Ušće sala 1 (1. marta u 21:30h), Dom omladine (2. marta u 17:30h) i Fontana (3. marta u 15h). Okarakterisan kao “106 minuta čistog Hičkoka i najbolji triler u poslednjih nekoliko godina” od strane kritičara festivala “FantasticFest”, najnovije ostvarenje režisera filma “Telo” za junaka ima Adrijana Dorijana, mladog preduzetnika, koji se jednog dana budi u hotelskoj sobi pored beživotnog tela svoje ljubavnice.

 

Pošto je optužen za ubistvo, odlučuje da unajmi Virhiniju Gudmen, najbolju pravnicu za pripremu svedoka u zemlji. Tokom jedne noći, oboje će pokušati da iznađu neku razumnu činjenicu koja bi ga oslobodila zatvora. Ali pojava novog svedoka optužbe preti da uništi osmišljenu strategiju odbrane i primorava ih da u svojim planovima vrate vreme unazad i ponovo slože delove nerešive slagalice...

 

U glavnim ulogama: Mario Casas, Bárbara Lennie, José Coronado, Ana Wagener i Francesc Orella

Ljubav nije stranac

foto: Promo

Jedan od najgledanijih grčkih filmova svih vremena “Ljubav nije stranac”, drugo ostvarenje u karijeri mladog režisera Kristofera Papakaliatisa, na repertoaru je bioskopa Fontana (26. februara u 21.00), Cineplexx Ušće sala 1 (27. februara u 22h) i Dvorana kulturnog centra (1. marta u 17h). Film govori o tri različite priče koje imaju zajednički imenitelj – ljubav, ali i to da je u svakom paru jedan grčki državljanin a drugi stranac. Svaka naracija predstavlja drugu generaciju zaljubljenih u vreme društveno-ekonomskog previranja u južnoj Evropi, da bi se na kraju sve tri priče povezale u jednu.

 

Poput umetničkog dela triptiha, gde je svaka slika naizgled samostalna kompozicija, uticaj filma ogleda se u posmatranju sve tri priče kao celine. “Ljubav nije stranac” prati likove na njihovom teškom putu do ljubavi. Uprkos surovoj realnosti, Grčka je i dalje zemlja u kojoj postoji istina, lepota i humanost. Mesto gde ljubav može procvetati i u mraku.

 

U glavnim ulogama: J.K. Simmons, Christoforos Papakaliatis, Andrea Osvárt, Maria Kavoyianni, Minas Hatzisavvas, Tawfeek Barhom

makonda-tracker