Tamo i ovde u nemačkim bioskopima

0
Svečanom premijerom u uglednom berlinskom kulturnom centru Kulturbrauerie, u sredu, 21. aprila i u Štutgartu, 22. aprila, počeće nemačka distribucija filma Tamo i ovde, Darka Lungulova, koja će obuhvatiti 20 najvećih nemačkih gradova i 30 bioskopa.
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Na premijerama u Berlinu i Štutgartu, osim Lungulova, biće prisutni glumci Mirjana Karanović i Branislav Trifunović, dok ce Konzulat Republike Srbije u Berlinu prirediti svečani prijem povodom premijere.

- Lepo je osećanje da nemački distributer toliko veruje u ovaj naš mali film, tako da je odlučio da ga stavi u srazmerno veliku distribuciju, sa čak 30 filmskih kopija. Drago mi je da smo Mirjana Karanović, Branislav Trifunović i ja pozvani da zajedno sa našim nemačkim koproducentima proslavimo premijeru. Siguran sam da će film, pored naših ljudi koji žive u Nemačkoj, privući i Nemce - izjavio je Lungulov povodom distribucije filma u Nemačkoj. Distributer filma je nemačka kuća Camino.

Film se u Nemačkoj prikazuje pod naslovom: Tamo i ovde, vidimo se u Beogradu i najavljen je uz nekoliko pohvalnih kritika u nemačkim uglednim medijima i filmskim magazinima, od kojih izdvajamo nekoliko: 

 Režiser u svom prvom filmu ne čini grešku želeći previše, nego se potpuno oslanja na dobro promišljenu estetiku i na sjajne likove. Sasha Borman, Rez (Schnitt).

Mešavina cinizma i njujorško-srpskog humora, pun gorke radosti života. Kultur Port

Priča ispričana sa puno empatije, autentičan režijski debi, a muzika iz Srbije nas uvlači u svoju magiju. Maxi

Tamo i ovde i dalje vodi bogat festivalski život. Ovog vikenda (16-19. aprila) biće prikazan na dva velika svetska festivala istovremeno: CPH PIX u Kopenhagenu i na Vašington International Festivalu, a zatim slede festivali u Mineapolisu, Južnoj Koreji, Majamiju i Rumuniji.

Podsećamo, film je prošle godine dobio 15 internacionalnih nagrada, od toga 4 za najbolju režiju, 4 za najbolju glumicu i 3 za najbolji strani film. Na čuvenom Tribeca Film Festivalu dobio je nagradu za najbolju njujoršku priču (Best New York Narrative). Darko Lungulov je dobitnik godišnje FIPRESCI nagrade za režisera godine, a Mirjanu Karanović je FIPRESCI proglasio glumicom godine za ulogu u filmu Tamo i ovde.

Film je izglasan i za srpskog kandidata za Oskara (kasnije eliminisan usled žalbe drugoplasiranog filma), a dobio je Oskara popularnosti za film godine u Srbiji.

Glavne uloge igraju Dejvid Tortnon, Mirjana Karanović, Branislav Trifunović, Sindi Loper, Feđa Stojanović, Jelena Mrđa, Goran Radaković, Mira Đurđević i drugi.

makonda-tracker