omaž Branku Vučićeviću

Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT - REMAKE: Besplatna projekcija jednog od najželjnije iščekivanih filmova ove godine

0
Godine 1967. nastaje remek delo jugoslovenske kinematografije – “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” Dušana Makavejeva. Tačno 49 godina kasnije, grupa devet studenata Filmske škole Preditor, pravi rimejk ovog filma.
foto: Promo
foto: Promo

Poznata po produkciji tzv. garažnih filmova gde za ograničene budžete cedi esenciju filmskog medija iz priča svojih polaznika, škola Preditor upustila se u prvi rimejk u istoriji srpske kinematografije.

 

Snimljen je na pedesetu godišnjicu od nastanka originala i predstavlja neku vrstu omaža nedavno preminulom Branku Vučićeviću, koji je bio koscenarista i pomoćnik reditelja.

 

U glavnim ulogama se pojavljuju: Ljuma Penov, Albin Salihović (prvi put na filmu), Ana Todorović Diallo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš i drugi.

Radi se o savremenoj verziji Ljubavnog slučaja, koja na provokativan način tretira aktuelne teme, te u tom smislu sledi duh originala, koji je takođe provocirao pre pola veka.

 

Kombinacijom igranih, dokumentarnih i arhivskih snimaka, autori su sledili sličan narativni tok koji je i Makavejev koristio, tako da i u rimejku možemo čuti stručna tumačenja seksologa dr Aleksandra Miloševića, koji je zamenio čuvenog Aleksandra Kostića, kao i kriminaliste, u čijoj ulozi se ovog puta našao dr Zvonimir Ivanović, s Kriminalističko-policijske akademije.

 

Film je specifičan po tome što je devetoro autora ravnopravno potpisano: Petar Mitrović, Zorica Svetličić, Danijela Ćeranić, Gorana Cvetković, Đorđe Cvijović, Jelena Antonić, Aleksa Borković, Savo Reljin i Mila Krsmanović.

 

Svi autori su radili na adaptaciji originalnog scenarija i odluke o izmenjenim dijalozima su donošene na bazi konsenzusa. Pored režiranja, svi su radili i ostale poslove: produkcijom, nalaženjem lokacija i sponzora, kastingom, nabavkom opreme, snimanjem slike i tona, kao i postprodukcijom.

 

Film je rađen sa veoma malim budžetom i predstavlja neku vrstu uspešnog eksperimenta u kome je dokazano da je moguće napraviti film u današnje vreme isključivo na osnovu ličnog truda i jake volje.

 

Na projekciji u Domu omladine očekuje se i prisustvo Dušana Makavejeva, koji se i sam pojavio u ovom rimejku, kao i Eve Ras, koja ekipi takođe dala podršku.

 

makonda-tracker