Film Plavi voz: Nova lica srpskog filma

0
Film Plavi voz Janka Baljka biće premijerno prikazan 25. maja, najavila je producentska kuća Ideja.
foto: promo
foto: promo

Film je zamišljen kao netipičan tinejdžerski film sa specifičnom političkom pozadinom, jer se radnja dešava u onih sedam dana u vreme žalosti zbog Titove smrti, kada je bilo nepristojno biti srećan, a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma. Arhivski materijal se na momente kombinuje i prepliće s igranim kadrovima, a glumačka podela afirmiše potpuno novu generaciju glumaca – većinu najvažnijih uloga tumače oni koji su prvi put na filmu.

Glavne uloge igraju Sanja Popović i Ljubomir Bulajić, a zapažene role ostvarili su mladi glumci Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić, Suzana Lukić, Tinja Došen, Jelena Bosanac, Aleksandar Jovanović, Vladan Milić i Sani Meha. Tu su i Lena Bogdanović u ulozi direktorke škole, Nebojša Milovanović koji igra profesora marksizma, Aleksandar Đurica u ulozi policijskog inspektora i glumački bard Goran Sultanović kao pukovnik Krsmanović.

Premijera filma Plavi voz Janka Baljka će 25. maja zatvoriti manifestaciju ORA 2010, koja će, između ostalog, obuhvatiti i reviju dokumentarnih filmova 30 godina zapleta, koncert mladih bendova, prezentaciju radova iz oblasti vizuelnih umetnosti...

Projekat ORA 2010. održaće se od 21. do 25. maja u Muzeju 25. maj, a program je inspirisan fenomenom Dana mladosti i kulta ličnosti i iniciran filmom Plavi voz. Projekcija ovog filma održaće se na otvorenom prostoru ispred muzeja, za širok auditorijum i bez svakog lažnog elitizma crvenog tepiha.

makonda-tracker