Beogradska premijera u januaru 2017. godine

Sporazum: Prvi srpski dugometražni igrani film snimljen nakon rata na Kosovu i Metohiji (FOTO)

0
Film je do sada prikazan u glavnim programima Fesivala glumačkih ostvarenja u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, festivalu u Leposaviću a prihvaćen je u zvaničnu selekciju filmskih festivala u Barseloni, Londonu i Klužu. Beogradska premijerna projekcija će se održati 17. januara u 20 sati, u Velikoj sali Doma omladine.
foto: Promo
foto: Promo

Povratak domu iz kojeg su proterani nakon rata Aleksandrovom ocu Petru deluje kao jedini izlaz iz beznađa u kojem žive u centralnoj Srbiji kao raseljena lice sa Kosova i Metohije.

 

foto: Promo

Njihova odluka da se vrate nailazi na protivljenje Jelice, Aleksandrove žene, koja iznad svega strahuje za sigurnost svoje dece, ali ni sama ne vidi izlaz iz situacije u kojoj se nalaze.

 

foto: Promo

Povratak, i pored zvaničnih reči dobrodošlice, u stvarnosti nije takav. Posledice rata i mržnja još su dominantni. Komšije iz sela, lokalni Albanci, postavljuju zasedu na putu kojim treba da prođe kamion sa Petrom i Aleksandrom.

 

foto: Promo

Među njima je, protiv svoje volje, sa svojim bratom i ocem, i Aleksandrov drug iz detinjstva, Ljuan… Ovo je samo početak zapleta u životu glavnog junaka koji će se suočiti sa izborom u kom deluje da ljubav i čast stoje jedno nasuprot drugom.

 

foto: Promo

Ova višeslojna filmska priča o odnosima Srba i Albanaca, inspirisana istinitim događajima i prelomljena kroz sudbinu dva tragična junaka i njihovih porodica, na prenesen način govori i odnosu prema Kosovu i Metohiji, istoriji, sadašnjosti i budućnosti ova dva naroda.

 

foto: Promo

Uloge:

 

Aleksandar, Aleksandar Mihajlović

 

Jelica, Vasilija Kokotović

 

Petar, Bora Nenić

 

Ljuan, Marjan Todorović

 

Advokat Tasić, Dejan Cicmilović

 

Agron, Zdravko Maletić

 

Dragan, Vladimir Jocović

 

Baškim, Nebojša Đorđević

makonda-tracker