filmske poslastice

Najkraći dan 2016: Pogledajte šta vas sve čeka na smotri najboljih kratkometražnih filmova

0
Udruženje Filmkultura četvrtu godinu za redom realizuje Najkraći dan, manifestaciju posvećenu kratkometražnom filmu. Ovaj događaj je deo proslave Svetskog dana kratkog filma, koji se 21. decembra – najkraćeg dana u godini – obeležava širom sveta.
foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

 

Tim povodom, Filmkultura će i ove godine prirediti bogat program kvalitetnih kratkometražnih filmova, a ovogodišnje izdanje manifestacije obeležiće nova programska celina sačinjena od dečijih filmova namenjenih osnovcima, kao i fokus na slovački kratkometražni animirani film.

 

Selekcija petnaest kratkometražnih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije tradicionalno predstavlja centralno mesto u programu. Ovog 10. decembra, Evropska filmska akademija proglasila je “9 dana – sa mog prozora u Alepu”, koprodukciju autora iz Holandije i Sirije, najboljim evropskim kratkim filmom, koji će i otvoriti drugi deo selekcije Short Matters! u 20:00 časova u Dvorani kulturnog centra Beograda.

 

Na ekranima koji se nalaze u javnim prostorima, na nekoliko mesta širom Beograda prikazivaće se i selekcija domaćih kratkometražnih filmova.

 

Manifestacija Najkraći dan podržana je od strane Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a ove godine biće održana u Dvorani kulturnog centra Beograda i u bioskopu Fontana – lokacijama članicama Europa Cinemas, evropske mreže bioskopa koja stimuliše poseban odnos prikazivača prema vrednostima evropskog filma.

 

Ulaz na sve projekcije Najkraćeg dana u Dvorani kulturnog centra Beograda i bioskopu Fontana je BESPLATAN!

 

Filmkultura je kao najavu Najkraćeg dana organizovala Delikatesni ponedeljak 12. decembra u KC Gradu. Jedan od glavnih sponzora ove manifestacije, Canon, organizovao je kampanju #selfieless, koja ima za cilj da inspiriše ljude da urade nešto dobro za druge kroz različita humana dela. Filmkultura se priključila ovoj akciji tako što je sav prihod od prodatih bonova za hranu sa Delikatesnog ponedeljka prosledila Crvenom krstu.

 

Program u Dvorani kulturnog centra Beograda

 

  • 13 časova MALI VIRVAR (Selekcija slovačkih animiranih filmova za decu)
  • 14 časova MALI VIRVAR
  • 16 časova SHORT MATTERS! (Filmovi nominovani za nagrade Evropske filmske akademije u 2016. godini, 1. deo)
  • 18 časova SELEKCIJA FILMOVA NA TEMU NAJKRAĆI DAN - takmičarski program
  • 20 časova SHORT MATTERS! (Filmovi nominovani za nagrade Evropske filmske akademije u 2016. godini, 2. deo)

 

Program u bioskopu Fontana

 

  • 13 časova MALI VIRVAR
  • 14 časova MALI VIRVAR
  • 15.15 časova VELIKI VIRVAR
makonda-tracker