nakon dodele nagrada

Nemački reditelj Tor Iben zatvara Merlinka festival u Domu omladine

0
Poslednjeg dana osmog Merlinka festivala u Domu omladine Beograda biće u 17 časova premijerno prikazan srpski dokumentarni film „Život pod maskom“, u 19 časova dobitnik nagrade publike na Berlinalu, izraelski dokumentarac „Ko će me voleti sada?“ i u 21 čas nakon svečane dodele nagrade prikazuje se nemački film „Gde si krenuo, habibi?“.
foto: Promo
foto: Promo

Srpski dokumentarac „Život pod maskom“ u režiji Aleksandra Principa, prati Dragana, Natašu, Sašu, Kristinu i Darka koji dolaze u Beograd iz manjih i zatvorenih sredina u pokušaju da žive svoje prave identitete. Njihove ispovesti su potresne, tople, duboke i iskrene. Njihovi životi su skriveni pod maskom, u čežnji za nekim boljim, izvan maske.

 

foto: Promo


Izraelski dokumentarac „Ko će me voleti sada?“ u režiji braće Hejman, prati 39-godišnjeg padobranac u izraelskoj armiji, koji živi u Londonu, saznaje da je HIV pozitivan i započinje svoj put pomirenja sa svojom religioznom familijom u Izraelu.


Na svečanom zatvaranju biće dodeljene godišnje nagrade za najbolji igrani film i najbolji dokumentarni koji su prikazani tokom 2016. godine na filmskim festivalima u Srbiji. Od 17 u uži izbor za nagradu za najbolji igrani film ušli su američki „Mandarina“ prikazan na FESTu, srpski „Otvorena“ prikazan na FESTu i Merlinka festivalu i irsko-kubanski film „Viva“ prikazan na Merlinka festivalu. Od 12 u uži izbor za nagradu za najbolji dokumentarni film ušli su austrijski „Braća noći“, izraelski „Ko će me voleti sada?“ i holandski „Zauzmi pozu“ svi prikazani na Merlinka festivalu. Žiri u sastavu Zoran Janković, Đorđe Bajić, Dragan Jovićević i Lazara Marinović proglasiće pobednika u sredu u 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda, dok će žiri u sastavu Boban Jevtić i Minja Bogavac proglasiti najbolje kratke filmove u regionalnoj i međunarodnoj selekciji.


Nakon dodele nagrade nastupiće novosadska plesna grupe Groove.


Nemački reditelj Tor Iben zatvoriće Merlinka festival svojim filmom „Gde si krenuo, habibi?“ koji prati mladog Turčina Ibrahima, koji živi u Berlinu i zaljubljuje se u Aleksandra, plavušana sa plavim očima, Nemca, kriminalca i kečera koji je strejt – između njih se stvara prijateljstvo koje nadilazi obojicu.

 

foto: Promo


Rođen u Hagenu u Nemačkoj Tor Iben je samouki režiser. Debitovao je 1995. kao režiser sa tri filma srednje dužine, potom je radio kao novinar u štampi i na televiziji. Deset godina kasnije vratio se režiranju: Blondie (2006), Underground (2007), Love Kills (2007), Sleeper (2009), CIBRÂIL (2010), THE PASSENGER (2013), The Phallometer (2013), koji je prikazan na Merlinka festivalu.

makonda-tracker