Otvoren Festival studentskog filma

0
U Muzeju jugoslovenske kinoteke 18. marta po jedanaesti put svečano je otvoren Doncafe Instant Festival studentskog filma.
foto: promo
foto: promo

U 19 časova publika je imala priliku da vidi performans koje su osmislile studentkinje pozorišne režije Ana Popović i Marija Lipkovski. Mladi glumci sa Fakulteta dramskih umetnosti Jelisaveta Orašanin, Stojan Đorđević i Milica Janketić su tom prilikom uz prepoznatljivu filmsku muziku izveli nekoliko kratkih skečeva koji su nas podsetili na popularna filmska ostvarenja poput onih o Džejmsu Bondu, komedija Čarlija Čaplina, Matriksa, itd. Nakon toga su čuveni reditelji Rajko Grlić i Stefan Arsenijević održali govor dobrodošlice i presekli crvenu vrpcu čime je simbolično označen početak četiri filmska dana.

Festival je otvorio dugometražni film Zarobljenik ruskog reditelja Alekseja Učitela, nekadašnjeg pobednika Festivala studentskog filma. O filmu je publici nešto više rekao Irakli Mskhalaia, jedan od glavnih glumaca. Potom su svi posetioci imali priliku da uživaju u uzbudljivoj ratnoj priči koja govori o ruskim vojnicima izgubljenim u krševitom čečenskom pejzažu, koji zarobe mladog domoroca kako bi im poslužio kao vodič i pomogao im da prežive. Nakon projekcije filma Zarobljenik održan je koktel, a potom je zabava nastavljena na žurci u Kulturnom centru Grad gde su se za dobru atmosferu pobrinuli bend Valentina and chain reaction i DJ Miss Millie.

makonda-tracker