Večeras!

Beogradska premijera filma Igla ispod praga: Priča o malom čoveku sa velikim problemima, prava poslastica za ljubitelje crnog humora (VIDEO)

0
Dugo očekivani film prvenac reditelja i scenariste Ivana Marinovića "Igla ispod praga", imaće beogradsku premijeru večeras, 12. decembra, u Sava centru. Film će nakon toga biti na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.
foto: Promo
foto: Promo

Crnogorsko-srpska koprodukcija "Igla ispod praga", rediteljski prvenac Ivana Marinovića, nakon svetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima, te mnogih pozitivnih kritika, konačno stiže i u domaće bioskope.

 

Na beogradskoj premijeri zakazanoj za 12. decembar publici će se pokloniti protagonisti Nikola Ristanovski, Seka Sablić, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović, Leon Lučev, te kompletna autorska ekipa.

 

"Igla ispod praga" za koju je Ivan Marinović pisao i scenario je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija da proda svoj deo.

 

foto: Promo

Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke (Jelisaveta Seka Sablić), zaljubljenošću opsednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje "okreće drugi obraz" nastaje nadrealni haos posle kojeg niko u selu neće ostati isti.

 

Ovo je priča o mentalitetu, o borbi između tradicionalnog i modernog, o ljudskosti s jedne i bahatosti sa druge strane. Svetska filmska kritika je do sada bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čoveku sa velikim problemima i to tako da je ovaj film u mogućnosti i da vas nasmeje i da vas rastuži. Prestižni Holivud Riporter tako navodi da:

Marinović pogađa zdravu ravnotežu između gorke komedije i naturalističke drame, uglavnom izbegavajući grube karikature i preterane emocije koje su često karaktieristika filmova koji stižu sa Balkana", te ističe da je film "poslastica za ljubitelje crnog humora".

Filmu je nedavno pripala i nagrada na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu, gde je Zlatni delfin - nagradu za najboljeg glumca dobio Nikola Ristanovski. "Igla ispod praga" snimana je u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog Centra Srbije. Snimanje filma pomogli su i Lustica Bay i Turistička organizacija Herceg Novog.

 

Glumačku ekipu predvodi nagrađeni Nikola Ristanovski, a pored njega igraju Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev i mnogi drugi. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić. Svi oni dopineli su da estetika Marinovićevog filma podseća na stare italijanske filmove, ali i na radove Živka Nikolića.

Film je i crnogorski kandidat za nagradu Oskar u 2016. godini.

makonda-tracker