NE PROPUSTITE!

Austrijski reditelj Patric Čiha gost Merlinka festivala

0
Beogradska publika ima mogućnost da danas od 19 časova u Domu omladine Beograda upozna austrijskog reditelja Patrica Čihu i njegov nagrađivani dokumentarni film „Braća noći“ koji je svoju premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu.
foto: Promo
foto: Promo

 

„Braća noći“ prati grupu Roma koji se bave seks radom u Beču i na taj način izdržavaju svoje porodice u Bugarskoj.

 

Patric Čiha je rođen u Beču 1974. godine, studirao je modni dizajn u Parizu, a potom filmsku montažu u Briselu. Trenutno živi i radi u Parizu. Kratke filmove snima od 2001. godine i dobio je mnoge nagrade. Njegov debitantski dugometražni film „Domaine“ premijerno je prikazan na Bijenalu u Veneciji, dok je njegova komedija „Boys like us“ imao bioskopsku distribuciju.

Mladići koji su prikazani u filmu su heteroseksualci, mnogi od njih su i oženjeni, a novac zarađuju seks radom. Patrik je na njih naišao kada je istraživao za jedan drugi film koji je za temu imao homoseksualnost i imigracije.

 

Jedne večeri sam se našao u jednom baru za žigole u Beču, oni su svi bili tu i proveo sam celo veče sa njima. Veoma brzo su razumeli da ja nisam ni mušterija niti žigolo – bio sam previše mlad za prvo, a previše star za ovo drugo. Odmah su mi se svideli, ali u kinematografskom smislu. Dugo u filmovima nisam video takva tela, vragolast način na koji se kreću, igraju, poziraju, tumaraju, i konstantno pričaju jedni sa drugima. Podsećaju me na prelepe i nepredvidive likove u filmovima Fasbindera, Kopole i Pazolinija. Za mene, težnja da se snimi film je bazirana na ljudima. Želeo sam da snimim te ljude.– kaže Patric Čiha.

 

Pridružite nam se večeras u druženju sa Patricom.

makonda-tracker