kultura

Peter Čerkaski na festivalu ALTERNATIVE FILM/VIDEO: Austrijska zvezda avangardnog filma stiže u Beograd

0
Zvezda avangardnog filma, član žirija ovogodišnjeg festivala Alternative film/video Peter Čerkaski iz Austrije, čiji je poslednji film prikazan na festivalu u Kanu, predstaviće svoje filmske eksperimente projekcijom sa originalnih celuloidnih filmskih traka u petak 9. decembra u 19 časova u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“.
foto: Promo
foto: Promo

 

Na ovogodišnjim Alternativama biće prikazana 43 filma, a žiri u sastavu Marina Gržinić, autorka iz Slovenije, Eva Heler autorka iz Austrije i Peter Čerkaski iz Austrije odabraće izbor filmova za Listu značajnih ostvarenja Festivala.

 

Peter Čerkaski rođen je 1958. u Beču, a od 1979. do 1984. živeo je u Berlinu.

 

Studirao je filozofiju, a doktorirao tezom „Film kao umetnost. Ka kritičkoj estetici kinematografije“ (1985/1986). Osnivač je Sixpack Film-a i organizovao nekoliko festivala avangardnog filma u Beču i filmskih turneja po inostranstvu.

 

foto: Promo

 

Od 1984. objavio je brojne publikacije i održao brojne lekcije na temu istorije i teorije avangardnog filma. Umetnički je direktor, 1993. i 1994, godišnjeg austrijskog filmskog festivala „Diagonale“.

 

Urednik je knjiga „Peter Kubelka“ (1995, sa Gabrijelom Juc) i „Film bez okvira: Istorija austrijskog avangardnog filma“ (2012). Filmove snima od 1979.  godine.

makonda-tracker