nagrada za najbolji film

Pobednik 22. FAF-a: Zovem se Nero

0
Dodelom nagrada za najbolje filmove i projekcijom filma „Toni Erdman” večeras je svečano zatvoren 22. Festival autorskog filma
foto: Promo
foto: Promo

Ovogodišnji Festival autorskog filma završen je dodelom glavnih nagrada u Domu omladine. Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“, u iznosu od 5 000 evra, za najbolji film glavnog, takmičarskog programa pripao je filmu „Zovem se Nero”, iranskog reditelja Rafi Pitsa, a u ime fondacije Aleksandar Saša Petrović zahvalio se profesor Božidar Radenković.

 

foto: Promo


Ovu odluku, jednoglasno, doneo je tročlani međunarodni žiri festivala koji je radio u sastavu: Gurvinder Sing, reditelj filma „Četvrti pravac”, prošlogodišnji pobednik festivala, generalna direktorka NIPKOW programa Petra Vajsenburger, kao i jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki današnjice Malgoržata Šumovska.

Kako su članovi žirija naveli u obrazloženju odluke „Zovem se Nero” je hrabri prikaz potrage za identitetom i poštovanjem u svetu punom konflikta i ograničenja koja stvaraju stalež, rasa, nacionalna pripadnost; kao i ograničenja običnih građana koji se koriste kao oruđe u mašineriji rata, da bi na kraju bili žrtvovani i odbačeni na oltaru patriotizma.

makonda-tracker