premijera

Ja, Danijel Blejk od sutra u bioskopima širom Srbije

0
Nakon brojnih rasprodatih projekcija na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, novi film Kena Louča "Ja, Danijel Blejk" od sutra na redovnim reperotarima bioskopa širom Srbije.
foto: Promo
foto: Promo

Ovaj socijalno angažovani film govori o borbi malog čoveka sa sistemom, odnosno naporima stolara Danijela Blejka da dobije socijalnu pomoć u Britaniji nakon infarkta.

Danijel Blejk radi kao stolar veći deo svog života u Njukaslu. Sada, po prvi put, treba mu pomoć od države. Putevi mu se ukrštaju sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece, Dejzi i Dilana. Kejtina jedina šansa da pobegne iz sobe hostela u Londonu je da prihvati stan u gradu koji ne poznaje, koji je udaljen skoro 500 km. Danijel i Kejti se nalaze u ničijoj zemlji, upleteni u "bodljikavu žicu" birokratrije savremene Britanije.

 

foto: Promo

Ken Louč (1936) je engleski filmski i televizijski reditelj. Poznat je po naturalističkom stilu i socijalno angažovanim delima, kao i po socijalističkim životnim idealima. Na Kanskom festivalu 2016. godine, sa filmom "Ja, Danijel Blejk" osvojio je drugu po redu Zlatnu palmu (nakon filma "Vetar koji njiše ječam" nagrađenog 2006). Louč je i jedan od začetnika žanra dokumentarne drame, nastale kombinovanjem italijanskog neorealizma i francuskog novog talasa. Poznat kao politički aktivista i levičar, režirao je filmove koji su osvojili brojne nominacije i nagrade na prestižnim svetskim festivalima. Pored Kanskog, osvajao je priznanja na Berlinskom i Venecijanskom festivalu, a dobitnik je i britanske nagrade BAFTA.

 

foto: Promo

Publika se može upoznati sa životom Danijela Blejka od 1. decembra u bioskopima širom Srbije.

makonda-tracker