psihološka drama

Stiže najiščekivaniji regionalni film: "Goran" uskoro u bioskopima

0
Od redatelja Nevija Marasovića dolazi nezaboravna psihološka drama 'Goran' čija se radnja odvija u snežnoj idili Gorskog kotara. Najiščekivaniji regionalni film 2017. godine priča je o životu i posledicama koje naši postupci mogu imati.
foto: Dubravka Kurobasa
foto: Dubravka Kurobasa

Scenario za ovu psihološku dramu potpisuje talentovani norveški scenarista i književnik Gjermund Gisvold koji je zajedno s rediteljem stvorio jedinstvenu radnju, gde snegom zameten Gorski kotar ima presudnu važnost za radnju filma, kao i za sam razvoj karaktera likova. Film koji dokazuje da ponekad dobre vesti ne donose ništa dobro s bioskopskim prikazivanjem kreće krajem godine.

 

Naizgled idilična atmosfera u Gorskom kotaru pretvara se u noćnu moru, a sedam života biva nepovratno uništeno. U ulogama se pojavljuju Franjo Dijak, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Bojan Navojec i Filip Križan. Naslovnu, glavnu mušku ulogu glumi jedan od najtalentovanijih hrvatskih glumaca, Franjo Dijak koji je celi svoj život predodredio brzi za slepu suprugu koju igra Nataša Janjić, kojoj je ovo bila najizazovnija filmska uloga u karijeri. U prvom delu filma, svaka akcija, reakcija i stav izneseni od strane likova zbuniće gledaoca i prouzrokovati blagu neprijatnost. Priča je u početku namerno građena na taj način. Potom se postepeno razvija u drugom delu filma, otkrivajući tajanstvenu zagonetku.

 

foto: Dubravka Kurobasa

Nevio Marasović, jedan od najcijenjenijih regionalnih reditelja mlađe generacije je izjavio:

- Dok sam pisao ovaj scenario s Gjermundom Gisvoldom, imao sam jasnu viziju- želim napraviti čistokrvnu skandinavsku dramu koja će ujedno savršeno funkcionisati i kao hrvatski film s hrvatskim glumcima. Ukratko, udružili smo kreativne snage iz naših različitih poneblja i mentaliteta, izdvojili najbolje od oba sveta kako bi dobili jedan novi, jedinstveni filmski svet, u kojem ti elementi skladno nadopunjuju jedan drugog. I čvrsto verujem da smo u tome uspeli, da smo uspeli da stvorimo hrvatski film sa snažnim dramaturškim skandinavskim pečatom.


Direktor fotografije, Damir Kudin, savršeno je u Gorskom kotaru dočarao ambijent ledene Skandinavije, za scenografiju su bili zaduženi Petra Poslek i Iva Rodić, kostimografkinja je bila Katja Šunjić Kudin, montažer Marko Ferković, za zvuk je bio odgovoran Damir Rončević, maska Sanja Hrstić Kuterovac dok muziku potpisuju Alen i Nenad Sinkauz.


Goran je svoju svjetsku premijeru imao na Fantasia International Film festivalu u Montrealu, gdje je Franjo Dijak osvojio nagradu Cheval Noir za najboljeg glumca, u konkurenciji s Melom Gibsonom. Film kojeg mnogi nazivaju hrvatskim Fargom, u kojem je na jedinstven način spojena Skandivanija i Mediteran, zasigurno će oduševiti, ali i iznenaditi hrvatsku publiku zbog šokantnog raspleta.


 

makonda-tracker