Festival autorskog filma

Lav Dijaz i Kšištof Kješlovski: Revolucionari svetske kinematografije na 22. FAF-u! (FOTO)

0
Festival autorskog filma se i ove godine odlučio da u program festivala uvrsti revolucionare svetske kinematografije – Lava Dijaza i Kšištofa Kješlovskog.
foto: Promo
foto: Promo

Filipinski reditelj i "otac novog filipinskog filma" Lav Dijaz jedna je od ključnih figura savremenog filma, od kraja 90-ih godina, zahvaljujući digitalnim kamerama, potpisuje filmove koji oslobađaju kinematografiju od industrije a filipinski narod od njegove kolonijalne sudbine.

U okviru programa Bande a part biće prikazana dva njegova filma, ovogodišnji dobitnik venecijanskog "Zlatnog lava", četvoročasovni film Žena koja je otišla i dobitnik nagrade "Alfred Bauer" na poslednjem Berlinskom festivalu, osmočasovni film, Uspavanka za tužnu misteriju.

Žena koja je otišla je film inspirisan motivom priče Lava Tolstoja "Bog vidi istinu, ali čeka" i govori o borbi žene koja je nepravedno optužena za zločin. Na programu ovogodišnjeg festivala naćiće se u ponedeljak, 28. novembra u 19:30 sati u Domu omladine Beograda. Pored pomenutih, prateći program Bande a part sadrži još pet filmova.

U pratećem programu 22. Festivala autorskog filma biće priređen i omaž Kšištofu Kješlovskom povodom 20-godišnjice njegove smrti. Tim povodom od 26. do 30. oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) biće prikazana i celokupna TV-serija Dekalog, najznačajnije ostvarenje velikog poljskog reditelja. Svaku epizodu Dekaloga, od ukupno deset, Kješlovski je radio sa drugim direktorom fotografije, različitim snimateljskim postupkom.

22. Festival autorskog filma održava se od 25. novembra do 3. decembra. Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu "Fontana", bioskopu "Dragan Gaga Nikolić" – UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu - Kolarčeva zadužbina i novoj sali UK Palilula.

 

foto: Promo

Ulaznice za 22. Festival autorskog filma možete naći na svim blagajnama bioskopskih dvorana u kojima se festival održava, a sve informacije o programu možete naći na Faf.rs.

makonda-tracker