Besa u bioskopima

Novi film Srđana Karanovića Besa govori o zabranjenoj ljubavi hrišćanke i muslimana negde u srpskoj provinciji na početku Prvog svetskog rata
0
1 / 11 Foto: Promo

Na samom početku Prvog svetskog rata, Filip, Srbin, direktor gimnazije u srpskoj provinciji, dobija poziv da hitno dođe u Beograd po ratni raspored. Svoju suprugu Leu, mladu i zgodnu Slovenku, nastavnicu ritmike i plesa koju je upoznao na studijama u Zapadnoj Evropi, nema kome da ostavi. Azem, nepismeni i patrijarhalni Albanac, školski posluzitelj, Filipu daje besu, u albanskoj tradiciji čvrstu, tvrdo zadatu reč koja se mora održati po cenu časti i života, da će čuvati Leu i da joj se ništa neće dogoditi. Alui, neočekivana i nedozvoljena ljubav između hrišćanke i muslimana preti da dovede u pitanje zadatu reč, po cenu života. U ovoj drami reditelja Srđana Karanovića igraju Iva Krajnc, Predrag Miki Manojlović, Nebojša Dugalić, Radivoje Bukvić i drugi, a biće premijerno prikazan 31. marta u Sava centru.

Režiser serijala Grlom u jagode, Petrijinog venca i filma Nešto između, Srđan Karanović, koji je prethodno ostvarenje Sjaj u očima snimio 2003. godine, Besu je radio tokom leta 2008. godine u okolini Beograda, a kao producenti potpisuju se Baš čelik i Vision Team, u saradnji sa francuskim kućama Vertigo i A. S. A. P., kao i Tivolijem iz Mađarske i Arkadenom iz Hrvatske.

makonda-tracker