kultura

Dan borbe protiv trgovine ljudima obeležen filmom Posmatrači Nikole Ljuce

0
U Jugoslovenskoj kinoteci, 17. oktobra održana je pretpremijera filma "Pomatrači“ reditelja Nikole Ljuce, a dan kasnije, 18. oktobra, na svetski Dan borbe protiv trgovine ljudima, gledaoci RTS2 imali su priliku da premijerno vide novo ostvarenje nagrađivanog reditelja.
foto: Piroshki Photography
foto: Piroshki Photography

Pretpremijeri je prisustvovao veliki broj zvaničnika i osoba iz javnog života Srbije. Prisutnima su se obratili gospodin Branko Kovačević, osnivač Unitas Fonda, Lamont Hiebert, direktor Unitas Amerika i reditelj Nikola Ljuca.

 

foto: Piroshki Photography

Kovačević je istakao da je ovaj film bitan alat koji će se dugi niz godina koristiti u svrhu prevencije i edukacije dece i omladine protiv trgovine ljudima. Kraj projekcije ispraćen je ovacijama, a publici se poklonila celokupna filmska ekipa.

 

foto: Piroshki Photography

Nikola Ljuca, reditelj filma istakao je da je rad na “Posmatračima” bio posebno iskustvo:

 Bilo je veoma zanimljvo raditi na filmu, pre svega što se na ovu temu nije ništa radilo poslednjih 10-ak godina. Jedna igrana edukativna forma. Obično su edukativne teme rađene u vidu dokumentaraca, prema kojima mlađe populacije imaju otpor. Ja se sećam sebe kada sam bio mlađi i svog odnosa prema takvim filmovima. Oni su bili urađeni poludiletantski, dobronamerno, ali nije samo dobra namera dovoljna za ovako nešto. Treba da postoji momenat u kome će mladi imati empatiju, stvoriti odnos sa tim likovima. Rad sa takvom vizijom predstaviti u 30 minuta kroz tri priče je bio izazovan. Ali birali smo dobre ljude, dobre glumce, sve koje smo zvali su odmah pristali da rade na filmu i bili su otvoreni. Scenario je jako kvalitetan za ovakvu temu. Uzbudljiv je i to jeste jedan od elemenata koji je jako bitan - uvući ljude u priču, u date situacije.

foto: Piroshki Photography

 

makonda-tracker