Ustav republike Hrvatske

Ljubavna priča o mržnji: Grlićeva komedija stiže u bisokope

0
Premijera najiščekivanijeg regionalnog filma „Ustav Republike Hrvatske“, ovenčanog nagradom za najbolji film u Montrealu a čiju režiju potpisuje doajen Rajko Grlić, održaće se 16. oktobra u bioskopu Cineplexx u UŠĆE Shopping Centru.

Ova ljubavna priča o mržnji, predrasudama i netrpeljivosti u kome su kompleksne uloge ostvarili Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, imaće svoju novosadsku premijeru 17. oktobra dok će se na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije naći od 20. oktobra.

 

Grlić sa svojim poslednjim ostvarenjem „Ustav Republike Hrvatske“ postavlja pitanja o ljubavi: „Da li neko ko je uronjen u predrasude i mržnju može da se pretvori u normalno ljudsko biće? I da li neko kao takav, može da ode korak dalje i pokaže da je ispod „ledene maske“ satkan od ljubavi?“.

 

U fokusu filma nalazi se četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih, jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. Verovatno se nikad ne bi obratili jedni drugima da ih nesreća na to nije naterala i učinila da međusobno zavise jedni od drugih.

 

Glogovac u filmu glumi profesora u penziji koji je deklarisani homoseksualac i transvestit, dok uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenario filma potpisuje Ante Tomić zajedno sa Rajkom Grlićem.

 

Jednoglasnom odlukom žirija uglednog „Montreal World Film Festivala“, Grlićevo ostvarenje „Ustav Republike Hrvatske“ koje govori i o hrabrosti potrebnoj da se bude ono što jesi, osvojilo je nedavno glavnu nagradu za najbolji film u Montrealu.

 

makonda-tracker