bliži se balkanima

Evropski festival animiranog filma u oktobru stiže u Beograd

0
Najveći beogradski festival animacije sa međunarodnim renomeom i ove godine donosi atraktivne, vizuelno bogate i tehnički intrigantne animirane filmove
foto: Promo
foto: Promo

Ove godine Beograd i Dom kulture "Studenstki grad" biće domaćini 13. po redu festivalu animiranog filma "Balkanima"! Posetioci će imati prilike da od 4. do 8.oktobra uživaju u animiranim filmovima u takmičarskoj i revijalnoj kategoriji ali i u bogatom pratećem programu.

 

BALKANIMA se otvara u utorak 4. oktobra izložbom „12 sličica u sekundi“ – Animirani filmovi Alekse Gajića u 19.30 časova u Velikoj galeriji Doma kulture „Studentski grad“.

 

Ove godine poprvi put u istoriji, festival uvodi i dečiji žiri koji će dodeliti nagradu za najbolji animirani film za decu. U okviru programa za najmlađe, Balkanima će imati specijalnu projekciju dečjeg programa u četvrtak 6. oktobra i u subotu 8. oktobra. Posebnu pažnju zavređuje film „Čudnovište“ nastao kao produkt radionice animacije sa decom iz Prihvatilišta za decu u Beogradu.

 

foto: Promo

Na ovogodišnjoj Balkanimi biće prikazana 34 animirana filma u glavnom takmičarskom programu i 49 filmova u kategoriji studentski animirani film. 

 

Festival će ugostiti oko 30 autora animiranih filmova iz Evrope.

 

13. Blakanima je posebna zbog premijere dva srpska animirana filma nastala

zahvaljujući podršci Filmskog Centra Srbije – „Ekvilibrijum“ Mirele Srebrić i „Mesečeva Šuma“ Marije Milanović Lazarevski i film Miloša Tomića „O robovima i robotima“ nastao kao deo projekta Radiovizija, srpska crtana serija u produkciji RTS-a i Platforme.

 

Takođe, biće prikazano sedam studentskih filmova iz Srbije koji su napravljeni na predmetu animacija, na osnovnim i master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i Doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a biće prikazan i dugometražni animirani film "Dečak i svet" koji je bio nominovan za Oskara.

 

foto: Promo

Revijalni deo Balkanime čine Evropska i Balkanska panorama u okviru kojih će biti prikazano 18 filmova. Balkanska panorama predstavlja podršku animiranim filmovima sa Balkana, a biće prikazani filmovi iz Turske, Grčke, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

 

Posebna ekskluziva festivala biće predstavljanje filmova iz najpoznatijeg belgijskog studija za animirani film CAMERA ECT i gostovanje BONOBO studija za animirani i eksperimentalni film iz Hrvatske koja će predstaviti

najbolje filmove ovog svetski nagrađivanog studija i prikazati novi projekat u saradnji sa Kanadom (NFBC) – "Ježeva kućica" po pesmi Branka Ćopića.

 

foto: Promo

Na Balkanimi će ove godine biti održana besplatna radionica animacije peska i plastelina Koke Riobo Kortesa iz Španije na kojoj će moći da učestvuju svi stariji od 14 godina, dok će Tomas Džonson predstaviti uživo animirani performans "Portreti" u kojem će animirati lutku u stoptrik tehnici koja crta portrete publike. Mauro Kararo će održati masster class u inovativnim i

novim pristupima u 3D animiaciji.

 

Za dobro raspoloženje na otvaranju i zatvaranju Balkanime biće zadužen

As Fm.

 

Balkanima je prevashodno osnovana sa ciljem da pruži podršku razvoju srpske scene animiranog filma ali i da autore sa prostora Balkana uključi u savremene tokove i tendencije ove umetničke forme, pa je stoga, njihov rad prepoznat i podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

 

foto: Promo

 

makonda-tracker