nešto drugačije

Dokumentarac Moraće prvo da nas ubiju na Festivalu PARALELNE VIZIJE u Domu omladine Beograda

0
Festival muzičkog filma „PARALELNE VIZIJE“ počeo je u subotu u Domu omladine Beograda, a do 16. septembra predstaviće publici 13 najnovijih ostvarenja svetske produkcije o muzici: sedam igranih i šest dokumentarnih filmova svih žanrova – biografske priče, društveno i politički angažovani, mjuzikli...
foto: Promo
foto: Promo

Među igranim filmovima, našli su se biografski film, o kralju brazilskog soula – „Tim Maja“, zatim najnoviji, kontraverzni film, o životu Nine Simon, sa Zoi Saldanjom, u naslovnoj ulozi, kao i jedan tipičan mjuzikl „Urbana porodica“. Prava poslastica za ljubitelje mančesterske indie scene i benda Stoun Rouzis stiže sa filmom „Spajk Ajland“, a posebnu vrednost selekciji daje „Hunky Dory“, svojevrsna filmska adaptacija legendarnog albuma Dejvida Bouvija, sa elementima komedije, te suptilan i asocijativan film, izrazito umetničkog karaktera – „Uzvodna boja“. U selekciji dokumentarnih, između ostalog, tu su i priča o istoriji rok muzike, odnosno o Bitlsima – „Dobra stara Frida“, te socijalno-ekološki paragvajski film „Filharmonija s deponije“.

 

foto: Promo


Film BBC-jeve autorke Džoane Švarc (Johanna Shwartz), “Moraće prvo da nas ubiju”, predstavlja najpotresniji filmski dokument u selekciji prvog Festivala muzičkog filma „PARALELNE VIZIJE“, a na programu je u sredu, 14. septembra od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ovaj dokumentarac prikazuje surovu svakodnevicu Malija, nekada zemlje raskošne kulture, a pre svega bogatog muzičkog nasleđa, dok je danas tamo na snazi džihadistički režim koji je, između ostalog zabranio i muziku, u svim formama.

 

foto: Promo

Festival PARALELNE VIZIJE zajednički organizuju Dom omladine Beograda, Paralel – Beogradski Festival Subkulture i distributerska kuća Visionary Thinking, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Cena ulaznice za filmske projekcije je 250 dinara i prodaju se na Blagajni DOB.

.

makonda-tracker