značajna akcija

Ekipa filma Jesen samuraja i ove godine u Školi filmske magije u Gračanici

0
Deo ekipe filma "Jesen samuraja" čija nas premijera očekuje 3. oktobra, zajedno sa kolegama, stručnjacima iz oblasti filmske umetnosti, u periodu od 22. do 26. avgusta održaće četvorodnevni kurs za polaznike druge po redu "Škole filmske magije" u Gračanici.
foto: Promo
foto: Promo

Predviđeno je da učesnici naprave dva kratka filma, igrani i dokumentarni.

 

Kursevi iz oblasti filmske režije, glume, scenarija, kamere, montaže i produkcije organizovani su svakog dana u Domu kutlure u Gračanici. Predavanja i radionice namenjene su sticanju teorijskog znanja i praktične veštine iz sveta filma.

 

Škola filmske magije je nastavak uspešne saradnje koju smo započeli prošle godine, ovde u Gračanici, i nastojaćemo da je iz godine u godinu razvijamo. Kao rezultat svega dobićemo i prvi kratkometražni film pod nazivom "Nacrtaj mi ljubav" za koji su scenario napisali prošlogodišnji učensici naših kurseva“, rekao je glumac Slaviša Čurović na konferenciji za novinare koja je organizovana tim povodom.

foto: Promo

 

Dobili smo zadatak da snimimo dva filma, jedan kratki igrani film i jedan dokumentarni film koji će pratiti celu radionicu i ceo proces igranog filma. Mi smo danas uveliko krenuli u pripreme i rezultat će, nadam se, biti dobar“, kazala je na konferenciji za novinare Bojana Andrić, direktorka fotografije.

foto: Promo

Reditelji Nemanja Lazić i Kosta Đorđević kažu da ekipa pred sobom ima dobar scenario.

 

Mi smo danas drugi put "pročešljali scenario", u međuvremenu je on pretrpeo neke male izmene i verujem da ćemo na kraju priče svi zajedno imati odličan film, čije su osnovne poruke ljubav i nedostatak empatije“, rekao je Lazić.

Predavači su izrazili želju da škola postane tradicija jer, kako su naveli, u Gračanici ima dosta potencijala.

 

foto: Promo

Među polaznicima je najviše mladih, ali i nešto starijih koji su zainteresovani za rad na filmu.

 

Predavači su ostvareni filmski stvaraoci i autori: Kosta Đorđević (režija), Bojana Andrić (kamera), Nemanja Lazić (scenario), Vladimir Marković (montaža), Slaviša Čurović i Mihailo Laptošević (gluma) i Aleksandra Cvijetić i Andrijana Sofranić (produkcija).

 

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 

 

 

makonda-tracker