Na festivalu u Sarajevu

Igla ispod praga: Debitantski film Ivana Marinovića (FOTO)

0
Crnogorsko-srpska koprodukcija "Igla ispod praga", rediteljski prvenac Ivana Marinovića imaće svetsku premijeru na festivalu u Sarajevu, u sklopu međunarodnog takmičarskog programa...
foto: Promo
foto: Promo

"Igla ispod praga" za koji je Ivan Marinović pisao i scenario, je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija da proda svoj deo.

 

Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke, zaljubljenošću opsednute Mare, buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje "okreće drugi obraz" nastaje nadrealni haos posle kojeg niko u selu neće ostati isti.

 

foto: Promo

Glumačku ekipu u ovoj crnohumornoj komediji predvodi Nikola Ristanovski, a pored njega igraju Jelisaveta Seka Sablic, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev, i mnogi drugi a fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić. Film je sniman u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog Centra Srbije.

 

foto: Promo

Snimanje filma pomogli su i Lustica Bay i Turistička organizacija Herceg Novog. Scenario je osvojio nagrade na Jerusalem Film Lab radionici 2014. godine, kao i na Cinelink programu Sarajevo Film Festivala iste godine.

 

Velika mi je čast što se moj film našao u izboru najprestižnijeg programa Sarajevskog festivala. SFF je izgradio izuzetnu reputaciju u internacionalnim okvirima, pa mene kao debitanta posebno raduje učešće u takmičarskoj selekciji i susret sa sarajevskom publikom", rekao je Marinović povodom učešća na Sarajevskom festivalu.


Rođen 1984. u Kotoru, Ivan Marinović magistrirao je režiju 2011. godine na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji FAMU. "Igla ispod praga" je njegov debitantski dugometražni igrani film.

 

foto: Promo

Sarajevo Film Festival je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti. Više o ovogodišnjem programu možete naći na OVOM linku.

makonda-tracker