Premijera filma Imaginarijum doktora Parnasusa

0
Jedan od najoriginalnijih filmova iz opusa montipajtonovca Terija Gilijama, Imaginarijum doktora Parnasusa, premijerno će biti prikazan 11. februara u bioskopu Kolosej.

 Iznenadna smrt glavnog aktera Hita Ledžera, nakon manje od polovine snimanja, zamalo je naterala reditelja da prekine sa snimanjem. Međutim, trojica Ledžerovih prijatelja: Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou pristali su da preuzmu Ledžerovu ulogu kako bi se film završio. Teri Gilijam napravio je male izmene u scenariju, dodavši da se osobama koje prođu kroz ogledalo dešava da promene lik, i snimanje je nastavljeno.

U znak poštovanja i prijateljstva prema preminulom Ledžeru, Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou odrekli su se honorara u korist Ledžerove maloletne ćerke koja je greškom izostavljena iz testamenta, a Teri Gilijam je film predstavio kao film  Hita Ledžera i prijatelja.

U modernom Londonu putujući teatar doktora Parnasusa pruža radoznalima priliku da, prošavši kroz ogledalo, uđu u svet iz svoje mašte. Posetioci ne znaju da je doktor Parnasus, jednom davno, sklopio ugovor sa đavolom. Doktor je dobio mladost, a demon pravo da dobije njegovu kćer kada napuni šesnaest godina. Taj trenutak se bliži i doktor Parnasus sklapa još jedan dogovor sa đavolom – Valentinu će dobiti onaj ko prvi zavede pet duša. Doktor Parnasus obećava Valentininu ruku mladiću koji pristane da mu pomogne u ovoj trci sa vremenom, upuštajući se u divne i eksplozivne avanture u svetu izvan realnosti kako bi ispravio greške iz prošlosti.

U ovoj misterioznoj avanturi igraju: Hit Ledžer, Džoni Dep, Džud Lou, Kolin Farel, Kristofer Plamer i Lili Kol.

 

 

makonda-tracker