fenomenalni izbor filmskih projekcija

Neukrotivi istočnoevropski filmovi na 23. Festivalu na Paliću (FOTO)

0
Na 23. Festivalu evropskog filma Palić biće prikazano više od 100 filmova...
foto: Promo
foto: Promo

 

Festivala evropskog filma Palić ove godine predstavljena kroz 11 aktuelnih naslova.

 

Selekciju otvara u nedelju 17. jula film “Nazakonito”, priča o bratu i sestri i njihovoj nezakonitoj ljubavi, rumunskog reditelja Adriana Sitarua, koji je dobio odlične kritike na Filmskom festivalu u Berlinu i izazvao polemike zbog teme kojom se bavi. Adrian Sitaru će biti gost predstojećeg Festivala.

 

Istog dana biće u subotičkom bioskopu Eurocinema prikazan ruski film “Krpeni savez” gosta Festivala Mihaila Mestetskog, urnebesna tragikomedija o običnom tinejdžeru Vanji koji upoznaje tri čudna mladića sa kojima osniva “Triapichniy soyuz” - Krpeni savez, sportsko-umetničko-revolucionarnu organizaciju koja će “promeniti svet”.

 

foto: Promo

Intrigantna drama sa elementima trilera “Hladni talas” reditelja Romana Volobujeva prati priču o mladom paru, koji provode zimski odmor u iznajmljenoj kući na okeanu na severu Francuske. 

 

Mađarski reditelj Benedek Fliegauf predstaviće lično 18. jula na Festivalu svoj novi film “Staza od ljiljana”, koji govori o zanimljivom odnosu Rebeke i njenog sinčića Denija, neraskidivo vezanog za priče i fantaziju. Njegovi filmovi “Diler”, “Mlečni put” i “Samo vetar” prikazani su ranijih godina u Glavnom programu Festivala.

 

Dobitnici nagrade Underground Spirit 2013. godine braća Buharov predstavljaj

film “Većina duša koje ovde žive” - revolucionarno ostvarenje na temu savremene političke situacije u Mađarskoj.

 

Češka drama “Nikad nismo sami” nas očekuje 20, jula, slovačko ostvarenje “Eva Nova” o nekadašnjoj glumici koja pokušava da zadobije ljubav sina, lečenog alholočara, biće prikazano 19. jula.

 

foto: Promo

Domaći predstavnici u selekciji “Paralele u sudari” su odlični dokumentarni film Ognjena Glavonića “Dubina dva”, koji istražuje priču iza užasnog otkrića masovnih grobnica u predgrađu Beograda, i van konkurencije, igrani film “Vlažnost” Nikole Ljuce.

 

Program “Paralele i sudari” se prikazuje u sali bioskopa Eurocinema u Subotici. Cena jednodnevne ulaznice za 2 filma je 200 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni bioskopa sat vremena pre početka projekcije.

 

Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

 

makonda-tracker