Ekipa zvezda u filmu Dan Zaljubljenih

Ekipa oskarovaca i holivudskih zvezda okupljena je u u filmu Dan zaljubljenih, koji u naše bioskope stiže 11. februara
0
1 / 12 Foto: Promo

Film prati isprepletene priče nekolicine stanovnika Los Anđelesa dok prolaze kroz svoje ljubavi i razočaranja tokom jednog Dana zaljubljenih. Parovi i samci doživljavaju uspone i padove nalaženja, očuvanja i okončavanja veza u jednom danu.

Ako ste srećno zaljubljeni, Dan zaljubljenih je dan pun srca i cveća, romantike i sentimentalnih osećanja. Ako ste među onima koji su nesrećno zaljubljeni, to je samo još jedan običan dan.

Reditelj Gari Maršal, autor nekih od najvećih hitova u žanru romantične komedije, kaže:

- Neki ljudi misle da je Dan zaljubljenih nešto najbolje, dok drugi pokušavaju da ga ignorišu. On ima različit značaj za različite ljude. Drugi praznici su mnogo jasniji. Za Božić kitimo jelku, dobijamo poklone, pevamo pesmice, idemo kući na spavanje. Za Novu godinu pijete, poljubite se u ponoć, pevate, odete kući na spavanje. To je jednostavno. Ali Dan zaljubljenih je mutan. Teško ga je definisati i zbog toga je sjajan za dobru priču. Zašto ne bismo snimili romantičnu komediju o danu kada su svi posvećeni romantici, a to je Dan zaljubljenih.

Viđen očima likova različite starosti, Dan zaljubljenih preispituje raznovrsne veze—od prvih izlazaka do dugogodišnjeg obavezivanja, od mladalačke zaljubljenosti do starih ljubavi, od večitih samaca do neuzvraćenih ljubavi. Da bi se ispričale sve isprepletene priče, film okuplja jednu od najvećih all-star ekipa ikada, uključujući troje Maršalovih veterana, Džuliju Roberts, En Hatavej i Hektora Elizonda, kao i Džesiku Albu, Keti Bejts, Džesiku Bil, Bredlija Kupera, Erika Dejna, Patrika Dempsija, Džejmija Foksa, Dženifer Garner, Tofera Grejsa, Eštona Kučera, Kvin Latifu, Tejlora Lotnera, Džordža Lopeza, Širli MekLejn, Emu Roberts i Tejlor Svift.

Za Džuliju Roberts i En Hatavej Dan zaljubljenih je treća saradnja sa Maršalom, nakon uloga u filmovima Zgodna žena, odnosno Princezin dnevnik. Obe se slažu da postoji puno razloga zbog kojih glumci vole da rade sa ovim proslavljenim rediteljem.

- Nesebičan je, osećajan i duhovit, reditelj kojem možete da verujete – kaže En Hatavej.

- Sve što Gari želi jeste da ispriča sjajnu priču i nasmeje ljude, a u tome je majstor – smatra Džulija Roberts.

Prilika za rad sa ovim rediteljem bila je vrlo privlačna za glumce koji sada prvi put sa njim sarađuju.

- Gari Maršal je zanatlija i prilika da radite sa nekim ko može da unapredi vaš rad i od koga se može mnogo toga naučiti - to se ne propušta - kaže Ešton Kučer.

- On je kralj romantičnih komedija i svi smo želeli da budemo u ovoj priči - tvrdi Dženifer Garner.

Zapravo, na pitanje šta ih je privuklo ovom projektu, svi glumci su bili jednoglasni: Gari Maršal. Međutim, pre nego što je ijedan od glumaca odabran, ono što je Maršala privuklo ovom filmu bio je originalni scenario koji je napisala Ketrin Fjugejt.

- Majk Karz i Vejn Rajs su mi rekli da imaju film koji bi hteli da rade sa mnom. Rekli su: To je ljubavna priča; ti radiš te stvari. Pročitao sam scenario, dopao mi se i rekao sam Hajdemo – priča Maršal.

Fjugejtova kaže da je stvorila te isprepletene priče kako bi pokazala kako se ljubavi pristupa iz različitih uglova i od strane različitih generacija—od desetogodišnjaka koji se prvi put zaljubljuje, do tridesetogodišnjaka koji se suočavaju sa svojom vezom, odnosno nedostatkom iste, sve do starijeg bračnog para koji se osvrće na svoju zajedničku prošlost. Na kraju, ljubav nas uvek vraća onome što je u životu najvažnije.

Maršal kaže da Dan zaljubljenih pokriva različite vrste veza i misli da sve one dobro funkcionišu zato što su glumci toliko dobri.

- Najvažnije je bilo pronaći pravu hemiju. Niko to ne može da definiše, ali publika je vidi. Sjajni glumci i glumice mogu da je stvore, a mi smo zaista imali sjajnu glumačku ekipu.

Dan zaljubljenih počinje romantično, sa Ridom Benetom, kojeg glumi Ešton Kučer, i njegovom devojkom Morli, koju glumi Džesika Alba. Morli se budi dok Rid pokušava da joj stavi dijamantski prsten na prst, a ona se prvo hvata svog organajzera.

- Ne znam da li je beznadežan, ali je definitivno romantik – kaže o svom liku Ešton Kučer. 

Rid je vlasnik cvećare i kafea, koji predstavlja centar oluje na dan posvećen izjavama ljubavi. Rajs objašnjava,

- Nije slučajno što Rid radi u cvećari, koja je opšte mesto na Dan zaljubljenih, praznik na koji se poklanjaju cveće i bombonjere. Bio je to idealni epicentar naše priče.

- Cvećar sve zna - kaže Kučer. - Zna ko se zabavlja; zna ko je bolestan; zna ko švrlja… Ima uvid u sve to zbog poruka koje se šalju uz cveće.

Maršal potvrđuje:

- Cvećari zaista mogu da uđu u živote ljudi, pa moraju da imaju kodeks o poverljivosti, poput lekara. Ali, u nekim slučajevima, teško je držati se kodeksa; stvari mogu da budu isuviše lične. To je deo Ridove dileme.

Rid započinje ovaj Dan zaljubljenih koncentrisan na svoj ljubavni život i kada Morli prihvati njegovu prosidbu, on je presećan. Alba opisuje svoj lik rečima

- Mnogo je uštogljenija i konzervativnija od Rida, pa pretpostavljam da je to primer onoga kako se suprotnosti privlače. Ridova iznenadna prosidba ju je zatekla nespremnu. Potpuno je usredsređena na karijeru, tako da malo okleva u vezi sa takvim obavezivanjem, iako je odgovorila potvrdno.

Zapravo, Morlino prihvatanje je iznenađenje za Ridove najbliže prijatelje, počev od Alfonsa, koji je očekivao da će tešiti Rida umesto da mu čestita. Džordž Lopez glumi Alfonsa, koji je Ridova desna ruka u cvećari i njegov glas razuma.

Vesti o Ridovoj veridbi sa skepticizmom prihvata i njegova najbolja prijateljica Džulija Ficpatrik, koju glumi Dženifer Garner. Ali, Džulija bi se radije koncentrisala na divnog novog muškarca u sopstvenom životu.

- Džulija dugo nije imala momka i konačno je zaljubljena -kaže Garnerova. - Budi se na Dan zaljubljenih osećajući se kao najsrećnija osoba na svetu, ali kako dan promiče, njeno srce doživljava uspone i padove.

Patrik Dempsi, koji glumi novu ljubav Džulijinog života, doktora Harisona Kouplenda, kaže:

- Mislim da je Dan zaljubljenih zapravo vrlo neromantičan dan jer ne možete siliti ljubav. To se mora desiti prirodno. Postoji toliki pritisak da se taj dan učini posebnim i dobro provede, da je praktično nemoguće to i postići.

Jedan od Džulijinih učenika je Edison, kojeg glumi Brajs Robinson. Ovaj desetogodišnjak je zaljubljen u nekoga u učionici, tako da dok njegovi drugari razmenjuju kod kuće napravljene čestitke, Edison smišlja bolje načine da zadivi devojku svojih snova.

Edison živi sa svojim babom i dedom, Estelom i Edgarom, koje glume veterani Širli MekLejn i Hektor Elizondo. Njih dvoje su zajedno više od 50 godina i proslavili su mnoge Dane zaljubljenih, ali ovaj donosi neka iznenađujuća otkrića koja testiraju njihov brak. MekLejnova kaže:

- Sve ljubavne afere su pune obećanja i izdaje. Ovo je duhovita romantična komedija, ali mislim da ima i da kaže nešto o ljubavi.

- Mislim da je kombinovanje priča o različitim generacijama nešto vrlo zanimljivo - kaže Elizondo. - Na izvesne načine, mi vrlo različito gledamo na stvari, ali neke stvari ostaju iste.

Razlika među generacijama postaje očigledna kada Edisonova dadilja, tinejdžerka Grejs, traži savet po pitanju veze od njegovih babe i dede. Ema Roberts glumi Grejs, koja je odlučila da vezu sa svojim dečkom Aleksom (Karter Dženkins) odvede na sledeći nivo.

- Ona pokušava da provede savršeni Dan zaljubljenih sa svojim dečkom, što uključuje to da njih dvoje izgube nevinost - kaže Robertsova. - Tokom dana, oni pokušavaju da se nađu, ali stvari nikako da krenu kako treba. Aleks pokušava da radi sve što mu padne na pamet kako bi bio sladak i romantičan, ali svi njegovi pokušaji su neuspešni. Mada, zaista se trudi. To pokazuje da Dan zaljubljenih može prouzrokovati različite probleme ljudima, ali mislim da bi svi trebalo da se zabave. To ne mora biti u vezi sa parovima; može biti prosto u vezi sa porodicom i prijateljima… dok god ste sa ljudima koje volite.

Tejlor Svift se pojavljuje kao Grejsina školska drugarica i prijateljica Felicija, koja je puna saveta za svoju najbolju prijateljicu.

- Ako bi trebalo da dam savet svojim drugaricama u vezi sa Danom zaljubljenih, bilo bi to da udu uz nekog posebnog i dobro se provedu - kaže Sviftova. - Ali ako i nemate takvu osobu, nemojte se nervirati; zamislite to kao svaki drugi dan.

Felicija ima nekog posebnog u svom dečku Viliju, kojeg glumi Tejlor Lotner. Vilija i Feliciju intervjuišu za segment vesti o ljubavi među mladima na Dan zaljubljenih. Producent vesti, Suzan, koju glumi Keti Bejts, prvobitno je zadatak dodelila sportskom reporteru Kelvinu Džonsonu, uprkos njegovim protestima. Džejmi Foks glumi Kelvina, kojem se ne dopada to što je privremeno premešten iz sportske redakcije na nešto što on naziva sladunjavom pričom.

- Kelvin nije ljubitelj Dana zaljubljenih - kaže Foks. - Dobio je zadatak da pronađe srećne, romantične priče: sve te poznate besmislice. Ali on želi da bude ozbiljno shvaćen kao sportski novinar. Samo čeka svoj trenutak – taj jedan veliki intervju.

Ono što Kelvin želi jeste sportska vest dana: budućnost vrhunskog profesionalnog igrača američkog fudbala, Šona Džeksona, čija je karijera pod znakom pitanja pošto je njegov tim izgubio u plej ofu. Džeksona glumi Erik Dejn, koji kaže:

- Ako imate 25 godina i izgubite u plej ofu, kaže se, Dobićemo ih sledeće sezone. Ako imate 35 i izgubite, žele da se penzionišete. Dakle, Džekson je na sutonu svoje karijere, iako misli da je još uvek prilično važan kao sportista. Veliko pitanje je hoće li okačiti patike o klin ili nastaviti da igra.

Džesika Bil se pojavljuje u ulozi Džeksonove publicistkinje, Kare Monahan, koja je provela dan odgovarajući na pitanja o namerama svog klijenta, istovremeno se nervirajući zbog svoje godišnje Mrzim Dan zaljubljenih žurke, koju organizuje za ljude koji su, poput nje, sami na praznik stvoren za parove.

- Kara ima poseban odnos sa Danom zaljubljenih: prezire ga - smeje se Bilova. - Kod Kare mi se dopada to što je, s jedne strane, vrlo profesionalna, ali je i vrlo strastvena i emotivna. Mislim da Dan zaljubljenih može pomalo da izludi ljude. Postoji pritisak; ako niste sa nekim, to se smatra lošom stvari. Mislim da je to glupo jer je fantastično biti samostalan i nezavistan.

Bez obzira na Dan zaljubljenih, jedan lik nema vremena za ljubav, i to je agent Šona Džeksona, Pola Tomas, ozbiljna poslovna žena, koju glumi Kvin Latifa.

- Pola je inteligentna i samouverena -i dopada mi se to što, kada prolazi hodnikom agencije, ljudi je se pomalo plaše. Ona je na vrhu i sigurno nije tamo stigla tako što je bila fina – kaže Latifa.

Recepcionistkinja u agenciji je Liz Karan, koju glumi En Hatavej, i ona otkriva da Liz zarađuje za život na telefonu, na više načina.

- Ona prikriveno radi kao operaterka hot lajna - kaže glumica. - Ali, Liz je devojka sa ozbiljnim finansijskim problemima, tako da ona to vidi kao sredstvo za rešavanje istih. Sigurno to ne želi da radi doveka, ali, za sada, mora, dok ne naiđe nešto bolje.

Lizin alternativni izvor prihoda stvara izvesne probleme sa njenim novim dečkom Džejsonom, koji je agent pripravnik, i radi kao kurir u velikoj agenciji za talente. Hatavejeva objašnjava:

- Kada prvi put upoznamo Liz i Džejsona, oni su upravo vodili ljubav veče uoči Dana zaljubljenih, ali onda Liz brzo odlazi, ostavljajući Džejsona pomalo zbunjenog. Džejson je momak iz Indijane, koji ne bi mogao ni da zamisli da devojka u koju se zaljubljuje može da zarađuje na takav način.

Džejsona glumi Tofer Grejs, koji potvrđuje:

- Džejson je jedan od onih momaka koji ima isplaniran život; gaji visoka očekivanja za sebe, a onda i za svoju devojku, tako da bi Lizin honorarni posao bio za njega šok. Džejson i Liz su u vezi tek oko dve nedelje kada naiđe Dan zaljubljenih. To je proslava ljubavi i obavezivanja, tako da je Džejson zbunjen i ne zna šta zapravo treba da uradi. Ali, dovoljno je pametan da zna da ne želi sve da upropasti.

Dok je većina likova prizemljena u Los Anđelesu, dvoje je u avionu, na putu prema gradu. Džulija Roberts glumi kapetana Američke vojske Kejt Hejzeltin, koja je na kratkom odsustvu i leti četrnaest sati kako bi stigla na važan sastanak, mada nikada ne kaže sa kim.

Bredli Kuper glumi Holdena koji sedi pored Kejt u avionu, i koji joj pruža rame za spavanje, i spreman je da je sasluša. - Pa, ili ćete provesti četrnaest sati osećajući da ste stekli prijatelja ili ćete provesti četrnaest sati pokušavajući da izbegnete pogled osobe koja sedi do vas - kaže Robertsova.

U skladu sa naslovom, Dan zaljubljenih se odigrava tokom jednog jedinog dana. Vremenski okvir samo dodaje težinu pritisku svojstvenom tom danu.

Maršal zaključuje:

- Nadamo se da će ovaj film inspirisati neke ljude da pokušaju neku vezu i možda se čak i zaljube. Ako ste zaljubljeni, to može biti divna stvar; zaista je lepo kada ste nekome potrebni. Ali, bili vi u vezi ili ne, Dan zaljubljenih može biti stresan, zato se pripremite.

makonda-tracker