filmske projekcije

DOB obeležava 120 godina od prve filmske projekcije u Beogradu

0
Dom omladine Beograda u saradnji sa Mađarskim kulturnim institutom “Collegium Hungaricum” u ponedeljak, 6. juna od 20 časova organizuje besplatnu projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala, Ferencu Puškašu.
foto: promo
foto: promo

 

U kafani Zlatni krst na Terazijama 6. juna 1896. održana je prva filmska projekcija u Beogradu. Prikazan je izbor dokumentarnih filmova braće Limijer koji su tokom godina beležili uzbudljivu svakodnevicu običnih ljudi, poznatih ličnosti, plemstva i vladara širom sveta.

 Tačno 120 godina kasnije, 6. juna 2016, pred projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala “Puškaš, Hungary”, u bioskopu Doma omladine Beograda, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, prikazaćemo izbor filmova braće Limijer koji su naši sugrađani mogli da vide prvi put te davne junske noći.

Dom omladine Beograda u saradnji sa Mađarskim kulturnim institutom “Collegium Hungaricum” u ponedeljak, 6. juna od 20 časova organizuje besplatnu projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala, Ferencu Puškašu.

Detinjstvo je proveo u budimpeštanskim siromašnim četvrtima, a završio je karijeru kao međunarodni superstar. Ne obazirući se na burno vreme politike, rata i konvencija društva, život je posvetio jedinoj stvari koju je zaista voleo i znao da radi najbolje: igranju fudbala.

Ovo je film je o toj zagonetnoj figuri, kapitenu legendarnog tima mađarske reprezentacije 50ih godina prošlog veka, koji je prevazišao siromaštvo, Drugi svetski rat i mađarsku revoluciju 1956. da bi se posle fizičkog i psihičkog sloma, vratio na vrh sveta, još jednom, u tridesetim godinama života, i postao svetski priznati špic Real Madrida.
 

 

Na projekciji dokumentarnog filma "Puškaš Hungary" posetioci će moći da po specijalnim cenama kupe roman "Ništa od umetnosti" Petera Esterhazija, živog klasika mađarske i evropske književnosti, posvećen velikom Puškašu. Ovaj roman je jedna od najvažnijih knjiga Petera Esterhazija, a njegovo srpsko izdanje objavljeno je pre nekoliko meseci u "Arhipelagu".

Roman "Ništa od umetnosti" je neobična i uzbudljiva knjiga o majci i o fudbalu, o Puškašu i o Božiku, o Ciboru i o Hidegkutiju. Glavni junak romana je dečak koji odrasta pored majke koja je zaluđena fudbalom i čiji je život trajno obeležila slava velike mađarske fudbalske generacije i prijateljstvo sa njenim najvećim zvezdama.

 



 

makonda-tracker