Počinje festival Sedam veličanstvenih

0
Šesti Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih održava se od 21. do 25. januara u Sava centru

Sedam veličanstvenih prikazuje sedam izuzetnih ostvarenja koja su obeležila evropsku filmsku scenu tokom 2009. Protekla godina dala je glamurozni sjaj dokumentarcima otvarajući im širom vrata velikih filmskih festivala. Deo tog sjaja prenosi se i u Beograd – dolazi pobednik programa Horizonti u Veneciji, pobednik Nedelje kritike u Lokarnu, dokumentaristički pobednik najveće smotre latino filmova u Bijaricu, pobednik velikog festivala u Lapcigu, pobednik iz Tamperea. Uz to, svakako najveći bioskopski hit, koji je takođe svoju premijeru imao u Lokarnu, a tek se očekuje njegov fantastični uspeh u godini fudbala, 2010. Ovo je samo potvrda glavnih kriterijuma

za ovogodišnju selekciju - vrhunski autorski stil, jedinstvene vizure savremenog sveta i života, visoka etička svest autora.

Festival 7 veličanstvenih je porastao u evropskim okvirima i postao značajna manifestacija među evropskim festivalima dokumentarnog filma. Odatle i potreba da se prostor prikazivanja filmova proširi, te je novina ovogodišnjeg izdanja festivala da će četiri od sedam filmova biti prikazano u Velikoj sali Sava Centra, u vrhunskim uslovima projekcije zvuka i slike.

Kao i prethodnih godina, kao gosti festivala dolaze autori filmova, vrhunski evropski dokumentaristi, koji će posle projekcija razgovarati sa publikom, a u specijalnoj radionici za naše mlade filmske autore i studente filma, održaće svoje master-klasove.

Gosti festivala, autori 7 Veličanstvenih 2010. biće: Tue Stin Miler, selector, Mišel Barben, montažerka Pijanomanije, Erik Kardo, ko-režiser Sudija, Juka Karkainen, režiser Dnevne sobe nacije, J-P Pasi, snimatelj Dnevne sobe nacije, Klodin Borije, ko-režiser Došljaka, Patris Šanjar, ko-režiser i snimatelj Došljaka, Nina Hedenius, režiser U ritmu prirode, Karl Gustav Hedling, učesnik U ritmu prirode, Đanfranko Rosi, režiser Ispod nivoa mora, Betina Valter, producentkinja Mog života s Karlosom.

Gošća ovogodišnjeg festivala biće i Martička Božilova, bugarska producentkinja (Georgi i leptiri, Problem sa komarcima i druge priče, Koridor 8) koja će polaznicima festivalske radionice održati prezentaciju inicijative Balkan Documentary Center i podeliti svoja iskustva iz produkcije Agitprop u kojoj se tokom poslednjih 10 godina uspešno bavi produkcijom dokumentarnih filmova.

Karte za festivalske projekcije mogu se kupiti na blagajnama Sava Centra i Bilet servisa. Cena karte za projekcije u velikoj sali je 300 dinara, dok za projekcije u Maloj sali ona iznosi 250 dinara. Od ove godine, moguće je kupiti komplet karata i to uz popust od 10 odsto, te cena jednog kompleta za gledanje 7 veličanstvenih filmova iznosi 1755 dinara.

 

7 veličanstvenih dokumentaraca 2010. su:

21. januara

19h - Pijanomanija

21:15h - Sudije

22. januara

19h - Dnevna soba nacije

23. januara

19h - Došljaci

24. januara

19h - U ritmu prirode

25. januara

19h - Ispod nivoa mora

21:15h - Moj život s Karlosom.

Sve informacije o ovogodišnjem programu mogu se naći na sajtu festivala:

www.magnificent7festival.org

makonda-tracker