Šerlok Holms od danas u bioskopima

Novi film Gaja Ričija o legendarnom detektivu prikazuje se od sedmog januara u našim bioskopima, pogledajte intervjue s rediteljem i glumcima.
0
1 / 4

Generacijama je Šerlok Holms bio otelotvorenje dara da se vidi više od očiglednog—da se otkrije istina kroz maglu obmane. Stvoren u 19. veku, u seriji priča i romana Ser Artura Konana Dojla, briljantni detektiv je postao jedna od najdugovečnijih figura pop kulture, čije su avanture među najčitanijima u istoriji engleskog jezika.

- On je verovatno bio prvi superheroj, intelektualni superheroj - kaže Robert Dauni Junior, koji tumači naslovnu ulogu u filmu Šerlok Holms. - Bio je, i verovatno još uvek jeste, jedna od najprepoznatljivijih ikona na Zemlji,  tolikoj meri da su mnogi ljudi zaista mislili da je Šerlok Holms stvarna osoba. Što više obratite pažnje na knjige Artura Konana Dojla, više vidite koliko je to bogat lik. Vrlo je spretan u više stvari: svira violinu, zna borilačke veštine, bokser je, iskusam borac štapom i mačevalac. Ima čvrst moralni kodeks pomaganja dobrima da se uhvate loši, tako da je posvetio život karijeri detektiva savetnika. On to ne radi da bi svima pokazao koliko je pametan, niti da je shvatio sve kada drugi nisu; on je neka vrsta krstaša.

U tom duhu, ekipa filma Šerlok Holms zadrla je dublje u četiri romana i 56 kratkih priča Artura Konana Dojla, kako bi došla do svih slojeva Holmsa.

- Pokušali smo da ga vratimo tamo gde verujemo da su njegovi koreni - kaže reditelj filma, Gaj Riči, koji je bio Holmsov obožavalac od detinjstva. - Pokušali smo da ga načinimo snalažljivijim u svakom smislu. Zanima ga hemija, borilačke veštine, i stanje ljudskog društva. Ipak, uspeo je da se ubaci u sve različite slojeve engleskog društva, koje je bilo neverovatno složeno. Ali, Šerlok Holms je jedinstven; nema nikoga kao što je on. Mislim da je zato i dalje toliko privlačan. I iako je naša priča smeštena u London krajem 19. veka, pokušali smo da je učinimo što je više moguće savremenom.

- Ovaj film naglašava one Holmsove kvalitete koji su relativno nepoznati, ali izuzetno filmski i verni liku i avanturama koje je Konan Dojl stvorio - kaže producent Džoel Silver. - Prethodne adaptacije su priče pretvorile u nešto više noar detektivski tokom godina, ali su u srži to bili akcioni romani. 

Autori su se nadali da će od Šerloka Holmsa napraviti bioskopsko iskustvo koje će pobuditi uzbuđenje koje je originalna dela načinila toliko popularnim i dugotrajnim.

- Učinilo nam se da imamo priliku, sa današnjom tehnologijom, da odamo pravu počast priči - kaže producent Suzan Dauni. - Postoji čitava generacija koja o Šerloku Holmsu ne zna mnogo više od imena. A postoje dugogodišnji obožavaoci koji imaju veliku ljubav prema karakterističnom šeširu i rečenici Elementarno, dragi moj Votsone, koji se ne pojavljuju u ovom filmu. Ali se nadamo da ćemo biti verniji izvornom materijalu tako što ćemo istaći akciju. 

- Ovo je avantura, kao što mi se i činilo kada sam prvi put čitao priče - dodaje Džad Lo, koji glumi Džona Votsona. -Nadam se da će ljubitelji Konana Dojla zaista uživati u filmu jer smo, po mom mišljenju, ispoštovali njegovo nasleđe. Takođe, dodali smo našim likovima dimenzije kakve do sada nisu isticane.

- Iako se ovaj film dešava u Viktorijanskom periodu, Gajev originalan senzibilitet i svež pristup materijalu daju brojne slojeve misterije i drame koje i očekujete, ali sa neočekivanom akcijom i humorom, što Šerloka Holmsa čini uzbudljivim i neverovatno zabavnim filmskim iskustvom – dodaje Silver.

 

Pogledajte šta Gaj Riči kaže o filmu:


 

Pogledajte kako su svoje likove doživeli Robert Dauni Džunior i Džad Lo:

 

 

Pogledajte šta Rejčel Adams kaže o svojoj junakinji, koja je zbunila čak i samog Šerloka Holmsa.

 

 

 

 

makonda-tracker