Izbor glumaca za film Devet

Ljubav, strast, čeznja, fantazija, snovi, opsena, umetnost, stil – sve to na velikom platnu, u uzbudljivom i provokativnom filmu Devet (Nine) koji od 18. decembra počinje da se prikazuje u bioskopima u Njujorku i Los Anđelesu, a od 25. decembra biće u bioskops
0
1 / 9 Foto: Promo

Poznat po svom brilijantnom filmskom stvaralastvu, reditelj Gvido Kontini, kog igra Deniel Dej-Luis, na ivici je da napusti snimanje svog devetog filma, Italia i iznenada, kap preliva čašu - njegove raskošne kreativne snage i njegov vatreni ljubavni život istovremeno će se nacći van kontrole.

Uloga Gvida, kako naglašavaju producenti filma, zahtevala je veliku inteligenciju i naglašenu seksualnost sa osećajem za umetničku ranjivost i izbor je vodio ka, dva puta Oskarom nagrađenim glumcem Danielom Dej Luisom. Poznat kao jedan od najtalentovanijih glumaca svoje generacije, koji potpuno ulazi u kožu nezaboravih karaktera koje je igrao na velikom platnu, ranije nije igrao i pevao na filmu. Ipak, on se predao ulozi Gvida, čak je tečno naučio italijanski, kako bi potpuno ušao u karakter.

Okružujući Dej Luisa, naizmenično iskušavajući nepostojanost njegovog karaktera, u filmu Devet je ansambl seksi, jakih, glamuroznih žena, svaka sa svojom vitalnom ulogom u igri koja pomaže Gvidu da pronađe put kroz kreativnu krizu.

Lista počinje sa dobitnicom Oskara, Marion Kotijar, koja je publiku osvojila sa neverovatnom interpretacijom Edit Pjaf u filmu Život u ružičastom, u ulozi Luize, Gvidove odane supruge. Marion o svojoj ulozi kaže:

- U vreme kada su bili zajedno, Luiza je prihvatila mnoge stvari kod Gvida. On je reditelj. On voli žene. On treba žene. On uzima ljubav i energiju od tih žena. Njemu je Luiza potrebna, ali on ne shvata u potpunosti da ona mora imati nešto za uzvrat. Luiza sve daje Gvidu, ali je došla do raskrsnice gde mora da odluči da li će i dalje ostati sa njim.

Pogledajte insret sa Marion Kotijar: 

Gvidovu neodoljivu, strasnu, ali problematičnu ljubavnicu Karlu, igra Penelope Kruz, koja je 2008. godine osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu, u još jednoj buntovničkoj ulozi, u filmu Ljubav u Barseloni. Penelope je bila odmah privučena ulogom Karle u Gvidovom životu, kao žene koja hoće da se bori sa njim, bez obzira na cenu.

- Karla ima nadu, konflikt i bol u vezi sa Gvidom. Kada je u njegovoj blizini, ona se oseća živom, zato što je on čini da se oseća posebno. Njihova veza traje nekoliko godina i ja mislim da ona prosto ne može odustati... Ona oseća da je spremna da se bori za njega do kraja – kaže Penelope.

 

Insert sa Penelope Kruz:

Druga žena koja je dugo bila u vezi sa Gvidom je njegova inspiracija i muza, Klaudija. U momentu kada Gvido postaje očajan i bez inspiracije, Klaudija se ponaša nerazumno - ona odbija glavnu ulogu u njegovom filmu. U ulozi Klaudije je Oskarom nagrađena glumica Nikol Kidman, čiji raspon uloga ide od Virdžinije Vulf u filmu Sati do uloge Satin u revolucionarnom filmu koji je započeo eru modernog holivudskog mjuzikla, Baz Lurmanovom ostvarenju Mulen Ruž. Nikol o filmu kaže:

- To je studija o čoveku koji je slomljen i traži preporod kroz sve ove žene u svom životu. To je priča o umetnosti i ljudskoj prirodi, o lažima koje Gvido stvara u potrazi za izgubljenom autentičnošću.

 

Insert sa Nikol Kidman:



Jedna od Gvidovih žena je i poverljiva kostimografkinja Lili koju igra Džudi Denč, dobitnica Oskara za ulogu u filmu Zaljubljeni Šekspir.

- Lili je očigledno starija od Gvida i poznaje ga jako dobro, ona je radila sa njim mnogo puta, ipak, kao i druge žene u njegovom životu, ona je do krajnje granice očarana njime. Ko ne bi bio? - kaže Džudi.

 

Insert sa Džudi Denč:

Flert za Gvida dolazi u formi nepogrešive novinarke časopisa Vogue Stefani, koja zauzima istaknuto mesto u njegovim fantazijama. Kejt Hadson, za Oskara nominovana glumica za uzbudljivo izvođenje u filmu Almost Famous, ima ovu upečatljivu ulogu.

- Stefani je opsesivni ljubitelj Gvida Kontinija. Ona obožava njegove filmove i italijansku kulturu, generalno. Ona je jedna od mnogih žena koja želi deo Gvida - kaže Kejt.

 

Muzički video sa Kejt Hadson:


Kastu se priključila legenda italijanskih filmova, Oskarom nagrađena glumica Sofija Loren, koja kaže da je bila oduševljena kada joj je Rob Maršal ponudio ulogu jedne od najvažnijih žena u Gvidovom životu - njegove uvek uticajne majke. Maršal je poznatoj glumici rekao da ne može da razmišlja o stvaranju filma bez nje.

- On je objasnio da je to mala uloga, ali je rekao da će jedino raditi film ako ja prihvatim da igram lik Gvidove majke - kaže Sofija.

- Tako, našalila sam se sa njim i rekla da ću to uraditi kako bih sačuvala njegovu karijeru. Ali, u stvari to je bilo nešto što sam želela da radim.

 

Insert sa Sofijom Loren: 

Porodicu žena koje su zajedno radile u filmu Devet zaokružuje Gremijem nagrađena pevačica i glumica Stejsi Ferguson, u ulozi Saragine, prostitutke. Kada je dobila ulogu na teškoj audiciji, ona se pobrinula da je učini potpuno svojom, zaranjajući u filmsko istraživanje. O ulozi kaže:

- Saragina je vrlo zemaljska žena. Ona je puna života i vatre. Ali, postoji određena vrsta finoće u tome. Ona voli Gvida i dečake, ona uživa učeći ih, ali ona na neki način pravi šale sa sobom u isto vreme.

 

Insert sa Fergi:

Film je do sada osvojio pet nominacija za nagradu Zlatni globus - za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla, za najbolju glavnu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu, za najbolju mušku ulogu u komediji ili mjuziklu, za najbolju sporednu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu, za najbolju originalnu muzičku numeru, nagradu Best Art Direction-Washington DC Film Critics, Daniel dej Luis je osvojio Richard Harris Award-British Independent Film Awards, nominacije Broadcast Film Critics za najbolji film, najbolju žensku ulogu (Marion Kotijar), najbolji glumački ansambl, najbolju fotografiju, najbolju montažu, najbolji kostim, najbolju scensku šminku, najbolji zvuk, najbolju muzičku numeru (Cinema Italiano), najbolju sporednu žensku ulogu (Penelope Kruz). Houston Film Critics nominovao je Cinema Italiano za najbolju originalnu muzičku numeru (autor Mauri Jeston).

Devet uskoro stiže i u domaće bioskope.

makonda-tracker