Bela traka najbolji evropski film

0
Film Bela traka Mihaela Hanekea, koji je domaću premijeru imao na Festivalu autorskog filma - na 22. dodeli nagrada Evropske filmske akademije (European Film Awards) osvojio je nagradu za Najbolji evropski film 2009
foto: promo
foto: promo

Pored toga, za ovaj film, Mihael Haneke osvojio je nagrade i za Najboljeg evropskog reditelja i Najboljeg evropskog scenaristu 2009. godine.

Domaća bioskopska distribucija filma počinje 28. januara.

Radnja filma odvija se u selu u protestantskoj severnoj Nemačkoj pred sam početak Prvog svetskog rata. Priča o deci iz hora koji vodi seoski učitelj, kao i njihovim porodicama. Dešavaju se neobične nesreće koje postepeno počinju da liče na neki kazneni ritual. Da li ritualno kažnjavanje ima uticaja na školski sistem i da li je ovo preteča pojave fašizma? Ko stoji iza svega?

Michael Haneke, poznatiji kao Slappy, pored rada na mnogim filmskim projektima, takođe radi kao profesor režije na Bečkoj filmskoj akademiji. Karijeru je počeo kao scenarista u Südwestfunku (ARD) 1967. godine, a nastavio kao frilens televizijski i pozorišni reditelj 1970. godine. Režirao je svoju prvu operu Don Đovani Volfganga Amadeusa Mocarta u Parizu. Njegova nekonvencionalna interpretacija izazavala je različite reakcije publike i kritičara 2007. godine. Njegova izjava da dugometražni film ima 24 laži u sekundi kontrarna je i verovatno se poziva na čuvenu izjavu Žan-Lika Godara da je ...bioskop istina, 24 frejma u sekundi...

Osim Zlatne palme ove godine, na Kanskom festivalu 2005. osvojio je i FIPRESCI nagradu, te nagradu za najboljeg reditelja, a bio je i četiri puta pre toga nominovan za Zlatnu palmu.

makonda-tracker