icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Beogradski festival igre

Dani igre u Kinoteci

Revija filmova pod nazivom Dani igre biće održana od 27. do 31. januara 2016. u Jugoslovenskoj kinoteci, a publika će biti u prilici da prati premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.
Beogradski festival igre, Foto: Promo
Beogradski festival igre, Foto: Promo
Treći put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile priređuju reviju filmova pod nazivom Dani igre. Od 27-31. januara 2016., publika će moći da prati premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.
 
Manifestaciju će otvoriti film Balerina u režiji Bertranda Normana. Film  prati trenažni proces, probe i svakodnevni život pet ruskih balerina, Dijane Višnjeve, Svetlane Zaharove, Ulijane Lopatkine, Aline Somove i Evgenije Obrazcove, u različitim fazama njihove karijere. Pored vizuelno veličanstvenih slika, ovaj film pruža pravi uvid u  posvećenje, napor i sva odricanja koja prate život profesionalnih baletskih igrača.  
 
Iz Izraela, svetskog centra savremene igre dolazi ostvarenje Igrajmo!, dokumentarni film o fantastičnom uspehu izraelske savremene igre. Film istražuje kako Izrael, uprkos reputaciji militantnog i “mačo” društva, postaje prepoznatljiv kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formira njen istorijski razvoj. Kroz radove, priče i jezik pokreta vodećih koreografa, kao što su Ohad Naharin, Rami Ber i Jasmin Goder, Igrajmo! se nas vodi kroz prostor i vreme, objašnjavajući izvore inspiracije.
 
Osećanja su činjenice: Život Ivon Rejner je priča o beskompromisnoj buntovnici, koreografkinji i filmskoj stvarateljki Ivon Rejner, koja je tokom svoje karijere napravila revoluciju u modernoj igri i inicirala nastanak onoga što danas zovemo izvođačkom umetnošću. Ovaj film se prikazuje zahvaljujući saradnji sa festivalom Merlinka.
 
Film Džoa Davidova,  Moje ludilo je moja ljubav govori o koreografu opsednutom Vaclavom Nižinskim, legendarnim ruskim koreografom i igračem, i to kroz čitanje stranica njegovog rukom ispisanog dnevnika. U filmu igra Vaclav Kuneš, koga će publika imati priliku da upozna kao igrača, koreografa i umetničkog direktora trupe 420PEOPLE na 13. Beogradskom festivalu igre.
 
Zbog velikog interesovanja koje je izazvala prošlogodišnja projekcija filma Prva pozicija u režiji Bes Kargman, publika će moći ponovo da pogleda ovaj sjajni dokumentarac. Film  govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Prva pozicija je film koji je osvojio svetsku kritiku, i odneo  prve nagrade na festivalima u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.
 
Polučasovni umetnički film Između ulaza i izlaza koreografa Jiržija Kilijana, inspirisan je Pragom i svetskim velikanima koji iz potiču iz ovoga grada, poput Frojda, Kafke i Malera. Veče će upotpuniti dokumentarno ostvarenje Balet, suze i znoj, svojevrsna priča o životu mladih baletskih talenаta u Sankt Petersburgu.  
 
Dokumentarni film o slavnom koreografu i reditelj Matsu Eku, pod naslovom Koreograf: Mats Ek, prati stvaralački proces tokom rada na predstavi Julija i Romeo. Film će nas približiti koreografu, onoliko koliko je on blizak sa igračima sa kojima sarađuje.
 
Načo Duato: Igraj igru je filmska priča o zvezdi koja se nakon dvadesеt godina povlači sa čela Nacionalne plesne kompanije iz Madrida, kako bi postao glavnokomandujući Baleta Teatra Mihajlovski iz Sankt Petersburga. Bez obzira na geografski prostor delovanja, u današnje vreme važni koreografi su uvek na samom centru scene.
 
Sve projekcije su planirane u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog januarskog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju filmskim autorima, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.
 
13. Beogradski festival igre se realizuje od 19. marta do 10. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, ambasadama i kulturnim centrima, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, gradova  Beograd, Novi Sad, Pančevo i Vršac. Posebnu zahvalnost dugujemo kompaniji Vip mobile koja je već devet godina zaredom generalni sponzor manifestacije, Societe Generale banci, Fondaciji Hemofarm, kompanijama Nivea, DDOR Novi Sad, Bambi, Amstel, Nestle, Telegroup, Fiat, hotelu Hyatt Regency Beograd, saobraćajnom preduzeću Lasta, i drugima.

Scena iz filma Balerina, Foto:Promo

3. Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci
 
27.01. u 20h – Balerina / Ballerina, režija: Bertrand Normand
 
28.01. u 18h – Igrajmo! / Let’s Dance!, režija: Gabriel Bibliowicz
           u 20.30h – Osećanja su činjenice: Život Ivon Rejner / Feelings Are Facts: The Life of Yvonne Rainer, režija: Jack Walsh
 
29.01. u 18h –  Balerina / Ballerina, režija: Bertrand Normand
           u 20.30h – Moje ludilo je moja ljubav/My madness is my love, režija: Joe Davidow
 
30.01. u 18h  - Prva pozicija/First position, režija/directed by: Bess Kargman                      u 20.30h – Balet, znoj i suze / Ballet, sweat and tears
 Između ulaza i izlaza: Between Entrance and Exit, koncept: Jiry Kylian
 
31.01. u 18h  -  Koreograf: Mats Ek  /  The choreographer: Mats Ek,  režija: Andreas Söderberg, Björn Eriksson      
            u 20.30h -   Načo Duato: Igraj igru / Nacho Duato: Danse la Danse, režija:  Alain Deymier