U Beogradu

Međunarodni festival LGBT filma Merlinka

0
Od 10. do 14. decembra 2015. godine u Velikoj sali Doma omladine Beograda održaće se sedmi Međunarodni festival LGBT filma Merlinka, pod sloganom Merlinka je za svakoga.
Foto: Promo






"Posebno bih izdvojio Maraton kratkog queer filma koji počinje u nedelju 13. decembra tačno u podne crtanim filmovima i traje do ponoći. Spremili smo nagrade za posetioce maratona u vidu knjiga, cegera, šolja, bedževa. U okviru maratona biće premijerno prikazan i prvi film u Merlinka produkciji „Samo neka je živo i zdravo“ o odnosu roditelja i LGBT dece, koji prikazujemo tačno u 21č. Od dugometražnih izdvojio bih odličan dokumentarac „Limitirano partnerstvo“ o gej paru koji je uspeo da se venča još davne 1975. godine. Njihov pakao nastaje kada na osnovu tog braka jedna od partnera želi da aplicira za zelenu kartu. Film se prikazuje u subotu 12. decembra u 17č. Interesantan je i francuski igrani film „Letnje noći“ koji je dobitnik Queer lava u Veneciji i prati oženjenog muškarca koji s vremena na vreme skokne do vikendice u šumi kako bi mogao slobodno da oblači haljine. Film se prikazuje u petak 11. decembra u 21čas."




Mislim da je Merlinka dala doprinos u prihvatanju LGBT populacije kao sastavnog dela ovog društva, a to vidimo u sve većoj podršci državnih organa i kulturnih institucija, sve većeg broja prijavljenih volontera, sve većeg broja gledalaca koji izlaze iz okvira LGBT zajednice. Zato i imamo slogan Merlinka je za svakoga, jer ovo nije festival samo za LGBT osobe, već za široke narodne mase i sve ljubitelje filma.

Cena ulaznice: 400,00 dinara
makonda-tracker