Rumunski filmovi na FAF-u

0
Na predstojećem Festivalu autorskog filma, koji se održava od 25. novembra do drugog decembra, biće prikazana dva nova filma rumunskih autora – Policijski pridev i Priče iz zlatnog doba
foto: promo
foto: promo

Od autora filma 4 meseca, 3 nedelje i 2 dana Kristijana Munđijua stiže urnebesna komedija Priče iz zlatnog doba, omnibus sastavljen od šest prica koje kombinuju nekoliko istinitih događaja oslikavajući period kada je hrana bila mnogo važnija od novca, sloboda važnija od ljubavi i opstanak važniji od principa. Poslednjih petnaest godina Čaušeskuove vladavine bile su najgore u rumunskoj istoriji, a nasuprot tome propagandna mašinerija se prema tom vremenu, bez izuzetka, odnosila kao prema periodu zlatnog doba. Film predstavlja najpopularnije urbane mitove tog perioda koji su komični, bizarni i iznenađujući i često su na samoj granici nadrealnih događaja svakodnevnog života pod komunističkim režimom.

Povodom Čaušeskuove službene posete, predsednik opštine odlučuje da na drveće okači voće kako bi njegovo selo bilo primećeno, ispunjavajući tako najčudnija naređenja surovog lokalnog partijskog aktiviste... Komunistička partija smatra da na zvaničnoj fotografiji predsednik Čaušesku ne mođe držati šešir u ruci u prisustvu predsednika Žiskara d'Estena koji šešir ima na glavi... Profesionalni vozač pilića odlučuje da otvori zapečaćeni kamion prvi put u karijeri i otkriva povezanost između jaja, Uskrsa i ljubavi supružnika... Policajac dobija uoči Božića živo prase i smatra da je trovanje gasom najbolje rešenje da životinju ubije na najtiši način kako njegove gladne komšije ne bi ništa čule... Tokom osamdesetih godina u Rumuniji Bugi i Krina igraju Boni i Klajda uzimajući od ljudi vazduh u bocama...

Policijski pridev, rumunski kandidat za nagradu Oskar, priča je o policajcu kome priroda zadatka na koji je raspoređen nikako ne prija. Njegov šef daje mu zadatak da špijunira Viktora, tinejdžera za koga se sumnja da diluje drogu za lokalni kartel. Kristi provodi nekoliko nedelja prateći Viktorove akcije i uveren je da dečak konzumira marihuanu sa svojim prijateljima, ali da nije upleten u preprodaju narkotika i da ga treba ostaviti na miru. Kristi je takođe svestan da rumunske vlasti u skorijoj budućnosti žele da olabave zakone u vezi sa drogom, pa mu se čini besmislenim da juri Viktora i na taj način mu uništi život.

Reditelj i scenarista filma je Korneliu Porumboiu, autor filma 12:08 istočno od Bukurešta koji je osvojio nagradu kritike na Novom festivalu autorskog filma 2006. godine.

makonda-tracker