icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

VIDEO

Isceljenje - film o pomirenju i oproštaju u bioskopima od 10. decembra

Podeli:

Pred specijalnu projekciju 9. decembra u Dvorani Doma Sindikata sa početkom u 20 h nastupa poznata grčka pevačica Nekatarija Karanci!
foto: Promo
foto: Promo
Debitanstko ostvarenje reditelja Ivana Jovića i scenaristkinje Monje Jović Isceljenje, u produkciji Cinnamon production, govori o procesu praštanja, o vremenu koje je potrebno da bi se oprostilo i o bremenu odgovornosti za tuđa nedela. Film ispričan jednostavnim i svedenim filmskim jezikom, kroz nemu i glasnu komunikaciju dvojice odraslih i jednog dečaka, na repertoaru bioskopa širom Srbije naći će se od 10. decembra. Dan ranije, u Dvorani Doma Sindikata sa početkom u 20 h biće organizovana specijalna projekcija. Publika u prestonici biće u prilici da pre početka filma čuje solo nastup grčke interpretatorke duhovnog pojanja, Nektarije Karanci. Nektarijin glas više je od muzike u filmu: on predstavlja četvrti, nevidljivi lik.Isceljenje prikazuje tihovanje pravoslavnog monaha, u začudnoj atmosferi izolovane isposnice. Njegov mir biva narušen iznenadnom posetom dvoje ljudi. Videvši da je ratna prošlost došla po njega i da on ne može da zaboravi i oprosti bol koji mu je nanet, monah shvata da je između njega i Boga nastala nepremostiva pukotina koju ništa ne može da popuni. Ovo je film o pomirenju i oproštaju, o velikom pitanju koje ostaje nakon svih ratova: kako oprostiti svom neprijatelju?Nektarijina interpretacija Psalma 33 sa teriremom, nosi emociju koja savršeno potcrtava ukupnu poruku filma u kome igraju Jovo Maksić, Radovan Miljanić i Nemanja Jeremić.Film je snimljen na nedostupnim, netaknutim lokacijama zapustele istočne Srbije, čija atmosfera naglašava izolovanost života u isposnici i unutrašnju dramu tri lika koji su u toj izolaciji suočeni jedan sa drugim.Prema mišlјenju žirija Festa, koji je filmu dodelio nagradu za najbolјe delo u nacionalnoj selekciji, ovaj film ispunjava svoj visoko postavljeni duhovni i etički cilj: oni koji su ga gledali iz bioskopa će izaći kao drugačiji ljudi. Od premijernog prikazivanja na FEST-u početkom godine, Isceljenje je vodilo bogat festivalski život i osvojilo veći broj međunarodnih nagrada. Nedavno je na festivalu Religion film u Trentu osvojio je Signis nagradu uz obrazloženje:

- Reditelj je uspeo da prikaže unutrašnja previranja čoveka na jednostavan, ali efikasan način -  stavljajući verske simbole na jednu i prirodu na drugu stranu; bez obzira na ratni sukob koji se nazire u pozadini priče, film se bavi univerzalnim temama.

Inicijalizacija u toku...