Peto izdanje filmskog festivala Slobodna zona.

0
I ove godine Slobodna zona ostaje dosledna osnovnoj ideji prikazivanja angažovanih filmova iz celog sveta, zanimljivim razgovorima sa rediteljima i sjajnoj atmosferi
foto: MySpace
foto: MySpace

Ovogodišnji festival će se održati od šestog do 11. novembra, na dve lokacije: u Dvorani kulturnog centra Beograda i prvi put u bioskopu Balkan. Tokom šest festivalskih dana, publika Slobodne zone imaće priliku da vidi 28 dugometražnih filmova - dokumentarnih i igranih, i 22 kratkometražna o najaktuelnijim društvenim i političkim temama iz celog sveta.

Prihod od prodatih ulaznica za festival namenjen je akciji Hrana za sve.

Zagrevanje za festival počinje koncertom benda Duo Trojica u četvrtak 29. oktobra u 20 časova, u Kulturnom centru Rex.

Iščašena stvarnost i razoreni mitovi naša su svakodnevnica melodramično popularno predstavljena u pesmama Duo trojica, benda nastalog za potrebe pozorišne predstave Opera za tri groša' u režiji Milene Marković, a kasnije angažovanog i u filmovima Olega Novkovića Rudarska opera i u tek završenom Beli, beli svet. Duo trojica dolazi iz Bora, grada socijalističkog prosperiteta, a danas simbola materijalnog propadanja i ljudskog beznađa. Članovi ovog benda su Miroslav Mitrašinović (muzičar, nagrađen Zlatnom Mimozom za muziku filma Sutra ujutru Olega Novkovića, 2007. u Herceg Novom) i Saša D. Lović (multimedijalni umetnik koji je objavio tri knjige pesama i uređuje časopis morbidnog senzacionalizama Sloganova). Koncert je uvertira za filmski festival Slobodna zona i naglašava nameru festivala da prati najaktuelnije društvene i političke fenomene, ali isto tako i priče o običnim ljudima u okolnostima koje diktira globalna politika i njihovoj borbi za očuvanje elementarnog ljudskog dostojanstva.

Ulaz na koncert je besplatan.

makonda-tracker