Nasilje, mafija i adrenalin

Ovo su najbolji filmovi za muškarce svih vremena

0
Postoje neki filmovi koje svaki muškarac, jednostavno, mora da pogleda. Slažete li se sa našim izborom?
foto: Profimedia
foto: Profimedia
U filmskim ostvarenjima koja su prirasla za srce milionima pripadnika jačeg pola, prepliću se scene automobilskih trka, seksa i eksplicitnog nasilja – svega onoga što izaziva skok adrenalina i ključanje krvi muškaraca.

Ovo su filmovi koje svaki muškarac treba da pogleda:

1. Prljavi Hari (1972.)
 
U ulozi policajca Harija Kalahana, Klint Istvud prvo puca pa tek onda postavlja pitanja – tako je nastao politički najnekorektniji filmski junak u istoriji kinematografije. Naoružan svojim magnumom (najmoćnijim pištoljem na svetu) Klint deli pravdu u San Francisku, gradu ogrezlom u kriminal.

Ključna scena: Klintov finalni okršaj sa Škorpionom, poremećenim ubicom.
 

2.  Kum (1972.)
 
Zašto se muškarci toliko pale na film The Godfather? - zapitala se kraljica romantičnih filmova, glumica Meg Rajan, u čuvenom filmu You've Got Mail. Tom Henks pokušao je da joj rasvetli ovu misteriju rekavši: U pitanju je zbir svih životnih mudrosti. Gangsterska opera Forda Kopole jedinstveni je vodič za sve muškarce kako bi preživeli u današnjem svetu gde je čovek čoveku vuk, ali i očuvali svoju čast.

Ključna scena: Kako izabrati? Konjska glava u krevetu? Sonijevo ubistvo? Scena u kojoj je Majkl upucao policajca nasred restorana? Ili možda – sve?
 
 
3. Lice s ožiljkom (1983.)

Ovaj film je direktna uvreda za sve ono što većina ljudi smatra časnim – zato ga toliko i volimo! Al Paćino u ulozi Tonija Montana čini da Majkl Korleone izgleda sklatko i nevino kao plišani zeka. Ništa ne može da se meri za gansgsterskom mudrošću dopingovanom kokainom. Citate kao što su: Prvo moraš uzeti novac… Onda ćeš dobiti moć… a zatim i žene ponavljaju muškarci širom planete trudeći se da deluju opasno.

Ključna scena: Dve reči – motorna testera!

4.

4. Umri muški (1988.)


Zaboravite na sve akcione scene kojima je ovaj film krcat – najbolji momenti su oni u kojima Brus Vilis praši turove evropskih kriminalaca, ne izgubivši svoj tipično američki smisao za humor. Poznata je scena u kojoj se nemački zlikovac obraća Brusu sa kauboju, da bi ga na taj način uvredio.

Ključne scena: Brus upada u zgradu polomivši prozor dok visi sa vatrgasnog creva.



5.  Terminator (1984.)

Arnoldu Švarcenegeru prvobitno je ponuđena ljudska uloga, ali su producenti ubrzo shvatili da će čuveni glumac zablistati u ulozi pomahnitalog robota – ubice. Terminator živi u svima namaOn dela nezavisno od svih društvenih ograničenja - izjavio je režiser filma Džejms Kameron u jednom intervjuu.

Ključna scena: Zamislite robota koji do temelja uništava noćni klub u Los Anđelesu! Sjajno, zar ne?



6.  Pobesneli Maks 2: Drumski ratnik (1981.)

U post-apokaliptično doba usamljeni junak krstari nepreglednim pustinjskim prostranstvima Australije. U futurističkom filmu koji je osvojio srca miliona muškaraca širom sveta možete videti Mela Gibsona u ulozi Pobesnelog Maksa, bivšeg policajca, ali i mnogo neverovatnog improvizovanog oružja (poput bumeranga sa  ivicam oštrim poput žileta), mnogo razjarenih i ubilački nastrojenih ljudi, akcione scene koje pršte od adrenalina i razna modifikovana vozila.

Ključna scena: Nikada nećete zaboraviti scenu u kojoj se Vez penje na haubu Maksovog tankera, a zatim gubi život u direktnom sudaru.

 ž

7. Dvanestorica žigosanih (1967.)

Zaboravite na Kvaku 22: Drugi svetski rat svoj pravi mejk-over u stilu šezdesetih dobija kada Li Marvin okuplja robijaše i organizuje grupu krvožednih ubica koji su toliko opaki da su svakog Amerikanca učinili ponosnim.

Ključna scena: Herojska smrt Džima Brauna koji trči i baca ručne bombe.



8. Matrix (1999.)

Neprekidna akcija u digitalnom svetu učinila je ovaj film braće Vašovski nezaboravnim ostvarenjem u kojima možete videti scene borbe koje prkose zakonima gravitacije.

Ključna scena: Neova borba u metrou sa agentom Smitom.



9. Luda partija golfa (1980.)

Majkl O'Kif, Rodni Dejndžerfild, Čevi Čejs, Bil Marej i krtica po imenu Čak E. Rodent učiniće da ova komedija ostane u srcu svakog muškarca koji izdvoji vreme da je pogleda.

Ključna scena: Scena u kojoj Rodni viče No offense! zaprepašćenim gostima kantri kluba.



10. Roki (1976.)

Roki je film koji prati razvojni put boksera u usponu, Rokija Balboe, neobrazovanog Amerikanca italijanskog porekla koji zarađuje za život radeći kao uterivač dugova.

Ključna scena: Rokijev pobednički ples na stepenicama filadelfijskog muzeja.
 
makonda-tracker