Novi film Dejana Zečevića

0
11. oktobra počinje snimanje novog internacionalnog antiratnog filma Neprijatelj u režiji Dejana Zečevića

Šesto ostvarenje reditelja Dejana Zečevića snimaće se uglavnom na Kozari, zatim u Prijedoru, Banjaluci, Mrkonjić gradu i na kraju u Beogradu, tokom osam nedelja.

- Izuzetno se radujem ovom projektu, jer je ovo moj prvi film koji će se snimati uglavnom van Beograda, tačnije najvećim delom na Kozari, a ja obožavam terenski rad – kaže Zečević za Story.rs.

Film funkcioniše kao globalna metafora, antiratni film koji treba da pruži jedan neobičan a ubedljiv pogled na eks-jugoslovensku stvarnost devedesetih godina. Zamisao reditelja je da Neprijatelj bude intiman autorski film osobene poetike koji neće dati odgovore, već samo pokazati kompleksnost zrna sukoba koje stvara neprijateljstva i razara prijateljstva. Priča prati mali inženjerski vod koji je dočekao Dejtonski mir u planinama, gde demontiraju mine koje su sami postavljali. Svako od njih seća se protekle godine - jedni su srećni što su preživeli, drugi katatonični od šoka, neki okrenuti šali, a neki korumpirani. U ruševinama fabrike uništene u borbi pronalaze zazidani podrum, a u njemu čoveka koji kao da je samo njih mirno čekao sve vreme.

U filmu će igrati Vuk Kostić, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović, Tihomir Stanić, Aleksandar Stojković, Marija Pikić, Dragan Marinković, Duško Mazalica, Stefan Bundalo, Goran Jokić, Vladimir Đorđević i drugi. Scenario potpisuje Đorđe Milosavljević, scenografiju Zorana Petrov, kostim Lana Pavlović, dok će muziku komponovati Kiril Džajkovski. Producenti filma su filmska kuća Biberče i Balkan Film u koprodukciji sa Tivoli Films iz Mađarske, Maxima Film iz Hrvatske i Skopje film studio iz Makedonije.

Jelena Kulović

makonda-tracker