Tamo i ovde kandidovan za Oskara

0
Odlukom žirija Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN), nagrađivani film Tamo i Ovde, režisera i scenariste Darka Lungulova postao je srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja
foto: Story arhiva
foto: Story arhiva

Od 23 srpska filma koja su ispunila uslove da budu razmatrana za kandidaturu, AFUN je odabrao četiri - Čekaj me, ja sigurno neću doći Miroslava Momčilovića, Sveti Georgije ubiva aždahu Srđana Dragojevića, Ordinary People Vladimira Perišića, i Tamo i ovde Darka Lungulova. Tamo i ovde je prvo prikazivanje imao na FEST-u, a zatim su usledili filmski festivali i brojna priznanja – nagrada za najbolji film u kategoriji ostvarenja čija se radnja odvija u Njujorku, na prestižnom festivalu Tribeca, Mirjana Karanović je proglašena za najbolju glumicu na festivalima Cinema City u Novom Sadu i Sofest u Sopotu, a dobitnica je specijalne povelje i nagrade kritike na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Na ovom festivalu Dejvidu Tortonu uručena je nagrada za najboljeg stranog glumca u srpskom filmu. Darko Lungulov proglašen je za najboljeg reditelja u Sopotu. Film Tamo i ovde dobio je i specijalnu nagradu žirija na festivalu Skip City International u Japanu, a prikazan je i u Karlovim Varima, u selekciji koju su odbrali kritičari prestižnog Variety magazina.

Radnja nagrađivanog filma reditelja i scenariste Darka Lungulova Tamo i ovde odvija se na relaciji Beograd - Njujork prateći propalog muzičara Roberta koji slučajno upoznaje emigranta iz Srbije, Branka, čija devojka Ivana zbog vize ne može doći u Ameriku. Zbog novca, Robert pristaje da otputuje za Beograd da bi oženio Ivanu ne sluteći da će tamo pronaći ono za čim je tragao čitav život – ljubav.

U filmu igraju Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Jelena Mrđa, Feđa Stojanović, Goran Radaković, Mirjana Đurđević, slavni holivudski glumac Dejvid Torton i njegova supruga, pop ikona, pevačica i glumica Sindi Loper.

Tamo i ovde je svoj bioskopski život počeo devetog septembra u bioskopu Kolosej Multiplex.

makonda-tracker