Majkl Mur i Tom Ford u trci za Zlatnog lava

0
Filmski festival u Veneciji, koji će biti održan od drugog do 12. septembra, prikazaće u konkurenciji 24 filma iz 75 zemalja, a 66. smotra biće otvoren filmom Baaria oskarovca Đuzepea Tornatorea
Monika Beluči u filmu Baaria
Monika Beluči u filmu Baaria

Uprkos svetskoj finansijskoj krizi, svi filmovi u trci za Zlatnog lava i ove godine imaće svetske premijere, a američkih filmova ukupno će biti 17 - sedam više nego prošle godine, pri čemu ih je čak šest u trci za glavnu nagradu.

Sa posebnom pažnjom očekuje se novi dokumentarac američkog reditelja Majkla Mura o uzrocima aktuelne finansijske krize Capitalism: A Love Story. Direktor festivala Mark Miler posebno je pomenuo Toma Forda i njegovu transformaciju od modnog kreatora u reditelja filma A Single Man, snimljenog prema romanu Kristofera Išervuda, kao i Stivena Soderberga, reditelja hita Ocean's Eleven i dva kasnija nastavka, koji će prikazati van konkurencije crnohumorni triler The Informant s Metom Dejmonom u glavnoj ulozi.

Nemački reditelj Verner Hercog predstaviće se u trci za Zlatnog lava policijskom dramom Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, rimejkom kultnog Zlog poručnika iz 1992. Godine, sa Nikolasom Kejdžom, Evom Mendes i Valom Kilmerom u glavnim ulogama.

Na Lidu će se ponovo pojaviti i Šarliz Teron, ovoga puta u adaptaciji post-apokaliptičnog romana Kormaka Makartija The Road, u režiji Džona Hilkota u kojoj igraju i Vigo Mortensen i Robert Dival.

U žiriju glavnog takmičarskog programa su francuska glumica Sandrin Boner, američki reditelj Džo Dante, italijanska rediteljka Lilijana Kavani, indijski režiser i scenarista Anurag Kašjap i italijanski pisac i rok zvezda Lučano Ligabue, a predsedava tajvanski reditelj Ang Li, dvostruki dobitnik Zlatnog lava.

Na 66. Mostri biće prikazano i nekoliko nezavisnih i paralelnih sekcija, uključujući Nedelju kritike i Venecijanske dane. U tom programu biće premijerno prikazan i film Medeni mesec Gorana Paskaljevića, prva srpsko-albanska koprodukcija, sa Lazarom Ristovskim, Petrom Božovićem, Mirom Banjac i Nebojšom Milovanovićem u glavnim ulogama.

makonda-tracker