Emir Kusturica darivao Jugoslovensku kinoteku

0
Reditelj Emir Kusturica poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci kompletnu opremu za tri bioskopske sale u zgradi u Uzun Mirkovoj, koja bi trebalo da bude otvorena do kraja godine
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Višestruki dobitnik Zlatne Palme u Kanu rekao je da je ideja za donaciju nastala kao izraz njegovih energetskih viškova, i da će doprineti da oživi ideja da film nije samo holivudski hamburger, već i slika ljudske egzistencije - kako živimo, šta jedemo, šta pijemo...

- Nadam se da će Beograd imati bolji pogled na to šta se u svetu događa sa dobrim filmom - rekao je Kusturica, koji je nazvao bioskopske dvorane Kinoteke artpleksom, za razliku od komercijalnih bioskopa - sinepleksa.

U salama za koje je Kusturica poklonio opremu filmovi će biti prikazivani isključivo na filmskoj traci, ali će zgrada u Uzun Mirkovoj imati i projektor za digitalne zapise, čime će biti obezbeđena njena multifunkcionalnost.

Legendarni reditelj izrazio je i nadu da će Kinoteka postati mitsko mesto na kojem će se obnoviti komunikacija mladih ljudi i starijih generacija sa ozbiljnim svetskim filmom.

makonda-tracker